Societat

Creix el nombre d'usuaris que pirategen continguts digitals

Els resultats de l'Observatori de Pirateria i Hàbits de Consum assenyalen que durant l'últim any la quantitat de descàrregues il·legals va pujar un 41%

Les pel·lícules i la música, els productes estel·lars, seguits dels llibres

Tot i els esforços del govern espanyol per evitar i penalitzar les descàrregues il·legals de continguts digitals, la pirateria continua estesa amb força. Segons l'Observatori de Pirateria i Hàbits de Consum de Continguts Digitals, corresponents al 2012, el nombre de descàrregues il·legals va augmentar, durant l'últim any, un 41%. I és que, segons revela l'estudi, la meitat dels internautes accedeixen de manera il·legal als continguts digitals. “Hi ha programes i continguts que la gent ha descarregat tota la vida gratuïtament, perquè les multinacionals els deixaven, i ara que els ho prohibeixen tenen clar que continuaran consumint-los”, assegura l'advocat Josep Jover.

Els productes que més es descarreguen a través d'internet de manera il·legal són les pel·lícules i la música, una situació que Jover atribueix al fet que “anar tota la família al cinema costa com a mínim 30 euros. Si és una família amb un salari de 600 euros, és molt difícil que s'ho puguin permetre”. En total, es pirategen 2.118 milions de continguts musicals, 536 milions de pel·lícules, 226 milions de llibres i 168 milions de videojocs.

“La gent valora si el preu que es demana per aquell programa o producte és raonable o no. Si per aquell contingut s'ha de pagar, per exemple, 100 euros, el piratejarà; en canvi, amb les aplicacions de mòbil estem veient com l'usuari decideix pagar per obtenir-les, ja que el cost és baix”, indica. La solució, però, segons Jover, no només és “abaixar preus”, sinó que hi ha d'haver un canvi de paradigma. “Les multinacionals són capaces de remoure cel i terra per modificar el Codi Penal, però no per canviar el paradigma. No s'han adaptat als nous temps. S'ha de trobar la manera perquè l'usuari es pugui descarregar per un euro una pel·lícula el dia de la seva estrena o com a màxim un mes després.” I és que, segons revela l'informe, els continguts que més es descarreguen són els més nous.

L'informe xifra en 15.204 milions d'euros el valor de la descàrrega il·legal de continguts el 2012, dada que suposa un 86% del total dels continguts digitals. Tot i això, la pèrdua legítima de beneficis de la indústria cultural s'estima que va ser de 1.220 milions d'euros.

L'observatori també assegura que, en un escenari sense pirateria, es crearien un total de 24.766 llocs de treball, que s'afegirien als 57.358 actuals. Pel que fa als ingressos totals que perd l'Estat arran de la pirateria, l'estudi calcula que són 494,7 milions, que es reparteixen de la manera següent: 249 milions corresponen a l'IVA; 189 milions, a la Seguretat Social, i 55,9 milions, a l'IRPF.

LA FRASE

No només s'han de canviar els preus dels productes, sinó que hi ha d'haver un canvi de paradigma
Josep Jover
advocat

LA XIFRA

3.049
milions
de continguts digitals es van piratejar durant el 2012, segons l'Observatori de Pirateria i Hàbits de Consum.

Ineficàcia per retirar les pàgines

La directora de la Coalició de Creadors i Indústries de Continguts, Carlota Navarrete, va assegurar que la Comissió de la Propietat Intel·lectual, que s'encarrega d'interrompre el servei de pàgines d'internet que atempten contra els drets de la propietat intel·lectual, “ha fracassat”. L'òrgan administratiu, que fa un any que està en funcionament, va rebre des de l'1 de març de l'any passat, 363 sol·licituds d'autors que denuncien la utilització de les seves obres sense permís, de les quals 248 van ser arxivades per defectes de forma. De la resta de demandes, un total de 115, 30 es troben en procés, quatre van ser arxivades perquè es va retirar el contingut i les 81 restants estan sent investigades. “Els resultats inicials són positius i s'aniran reforçant amb les noves reformes”, va explicar la directora general d'Indústries Culturals i presidenta de la coalició, María Teresa Lizaranzu. En total, aquest any, la comissió va retirar disset àlbums, vint pel·lícules i quatre llibres. “Aquesta eina pot funcionar, només es necessita que l'executiu prengui mesures”, va afirmar Navarrete. De moment, però, considera que els resultats són “decebedors”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.