Societat

Una botella amb el nom permet identificar almenys quatre afusellats a Paterna

Es tracta de José Celda, Francisco Fenollosa, Ramón Gandia i Manuel Gimeno Ballester, aquest últim no ha sigut reclamat per cap familiar

Les restes es lliuraran el pròxim 12 d'abril

La tasca de dignificació realitzada per les viudes de dotze valencians afusellats durant la dictadura ha tingut la seua recompensa més de 70 anys després. Les botelles introduïdes per les dones a l'interior del taüt amb un paper que contenia el nom han permés que quatre d'aquestes persones puguen ser soterrades pels familiars. El coordinador del Grup per a la Recuperació de la Memòria Història (GRMH) de València, Matías Alonso, ha explicat aquest dimarts que les anàlisis d'ADN de les restes dels dotze cossos han permés identificar-ne quatre, d'un dels quals es busquen els familiars. En altres 5 casos no s'ha pogut llegir l'ADN i en altres dos el paper estava deteriorat i el nom il·legible.

Les investigacions es van iniciar ara fa quatre anys arran de la reclamació de Pepica Celda Soler, filla d'un dels afusellats l'any 1940, José Celda Beneyto, i coneixedora que el seu pare estava soterrat a la fossa comuna del cementeri de Paterna en un taüt amb una botella que duia a l'interior el nom. En un principi es creia que tan sols hi havia el cas de José Celda però les exhumacions van permetre localitzar un total de 12 taüts amb 12 botelles i el nom a l'interior, segons ha explicat aquest dimarts Matías Alonso.

Present en la roda de premsa, Pepica Celda ha manifestat la seua alegria perquè pot soterrar el pare al costat de la mare. “Mon pare, en acomiadar-se, ens va dir que no havia fet cap mal a ningú, que anàrem amb el cap ben alt i que no l'oblidàrem, aquest ha sigut el motiu pel qual jo volia recuperar el cos de mon pare”, ha assegurat. Al costat de José Celda, el GRMH ha permés localitzar els cossos de Francisco Fenollosa, Ramón Gandia i Manuel Gimeno Ballester. D'aquesta darrera persona no s'han trobat cap familiar que reclame la seua desaparició.

Crida als familiars

En aquest sentit, el coordinador del GRMH ha fet una crida pública perquè els familiars es posen en contacte amb l'entitat. Matías Alonso ha remarcat el risc que van córrer les viudes en soterrar els seus marits en taüts i poder introduir-hi una botella amb el nom escrit a l'interior. Alonso ha afegit que això per a ells “no és més que un manament en la història” perquè les vídues volien dir “traieu-los d'ací en poder”.

Aquesta tasca va ser realitzada gràcies a la col·laboració de l'enterrador, un republicà a qui van commutar la pena barata que sepultara els seus companys. Segons el que ha explicat Alonso, aquestes exhumacions seran les darreres que es puguen realitzar atés que s'han eliminat les subvencions que atorgava el govern espanyol. Es creu que a la fossa comuna de Paterna hi podrien haver uns 200 afusellats durant la dictadura. Les restes dels identificats seran lliurades el pròxim 12 d'abril als seus familiars al mateix cementeri de Paterna. El dia 14 d'abril, coincidint amb l'aniversari de la proclamació de la II República, les restes que no hagen estat reclamades seran retornades a la fossa comuna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els Bombers treballen amb 66 dotacions en dos incendis forestals a Cabacés i Porrera

CABACÉS
MEDI AMBIENT

El balanç de la campanya d’incendis a l’àrea de Barcelona es tanca amb 135 focs

Barcelona

Vaga indefinida dels treballadors de recollida de brossa al Baix Ebre i Montsià

TORTOSA

Fil a l’agulla per fer la segona residència pública per a gent gran

SANT CUGAT DEL VALLÈS
espai

Acaba amb èxit el primer passeig espacial privat de la història

barcelona
MEDI AMBIENT

Tret de sortida per un turisme sostenible de sol i platja al delta del Llobregat

El Prat de Llobregat
medi ambient

Banyoles proposa una ruta en bicicleta pels barris

Banyoles

Finalitzen les obres d’arranjament del local social de Montilivi

girona

Mor un boletaire de 82 a la Vall d’Hebron que havien rescatat d’un forat a Saldes

BARCELONA