seguretat
SI de Riudellots fa ús de les xarxes socials per detectar sospitosos
Ha creat un grup a Facebook i Twitter perquè els veïns enviïn informació que pugui ser útil a la policia
A Campllong i Sant Andreu Salou es fa via Whatsapp
El regidor de SI a Riudellots de la Selva, Xevi López, ha encetat una campanya batejada amb el nom de Sometent 2.0 perquè els veïns del municipi col·laborin a identificar sospitosos de cometre robatoris a través de les xarxes socials. S'utilitzen simultàniament Facebook, Twitter i l'aplicació per a mòbils Whatsapp, que estan sincronitzades entre si per compartir tota la informació que es publiqui.
El grup de SI destaca que els recursos 2.0 “permeten inclús penjar fotografies a efectes d'identificar sospitosos sobretot en zones més disseminades dels diferents veïnats de Riudellots i les granges”. Aquest punt, però, encara s'està valorant, segons va explicar ahir el regidor. Que es permeti utilitzar imatges o no depèn, en bona mesura, de la reunió que López té previst mantenir aquesta setmana amb els Mossos d'Esquadra de l'àrea bàsica policial de Santa Coloma de Farners.
El regidor explica que, de fet, tot i que tan sols fa alguns dies que s'ha engegat la iniciativa, ja s'ha gestionat algun avís. A Twitter l'usuari és @somet_riude (Sometent Riudellots) i el hashtag que s'utilitzarà serà el de #Riudellots, mentre que a Facebook l'usuari és Sometent.riudellotsdelaselva. Pel que fa a Whatsapp, els que vulguin formar part del grup han d'enviar un missatge al número del regidor (és a la plana del Facebook). Pel regidor, la iniciativa depèn en gran mesura de la coordinació amb els Mossos. A Twitter no ha tingut gaire resposta, però a Facebook, en quatre dies ja té més d'un centenar d'adhesions.
A Campllong, tips
L'alcalde de Campllong, Lluís Freixas, va explicar ahir que tot i que hi ha més presència policial, en el mateix moment que ell parlava en un programa de televisió sobre l'ús de noves tecnologies per aturar l'onada de robatoris, uns lladres entraven a robar en una casa del municipi. Freixas remarca que els veïns ara truquen de seguida quan tenen sospites. “Jo envio fotos constantment”, va dir. “La gent ja en té la pipa plena, de robatoris, i l'alcalde encara més”, deia l'alcalde ahir, destacant que la policia fa el que pot, però que la llei “és massa tova”.
LES FRASES
Patrulles de voluntaris
El motiu de la iniciativa és l'onada de robatoris que hi ha hagut a la zona i que afecten també els municipis de Campllong i Sant Andreu Salou.
De fet, Xevi López va explicar que la idea va sorgir en veure que el que feien als pobles veïns podia ser útil també a Riudellots. A Sant Andreu els veïns s'havien organitzat en patrulles de voluntaris, però després de cinc mesos ho han deixat i ho fan tot per Whatsapp, amb un grup que té uns 25 usuaris. A Campllong són sobretot els regidors de l'Ajuntament que es comuniquen via Whatsapp per informar de moviments sospitosos. Els robatoris, diuen, han baixat.