Societat

Vida Social

Deixar un món millor

L'Agrupació Escolta i Guia del Pla de l'Estany celebra deu anys

Un llibre publicat amb motiu de l'efemèride recorda els inicis i l'evolució del col·lectiu

L'origendel col·lectiu es troba en un campament organitzat a l'Alta Garrotxa a final del 2002

Fa onze anys, el rector de Fontcoberta, mossèn Jordi Font –autor d'una tesi sobre al moviment escolta catòlic– es va decidir a complementar la catequesi que impartia a la parròquia amb activitats que fossin més engrescadores per a la mainada. Va ser d'aquesta manera que mesos més tard, ja entrats al 2003, va néixer l'Agrupament Escolta i Guia (AEiG) Fontcoberta, posteriorment convertit en AEiG de tot el Pla de l'Estany. En un llibre que s'acaba de publicar, editat per la parròquia de Fontcoberta (amb el suport de diverses institucions) amb motiu d'aquest desè aniversari, s'explica com es va gestar la iniciativa i es repassa la gent i les activitats que s'han fet al llarg d'aquesta dècada. Prop de 150 nois i noies de la comarca són o han estat membres de l'agrupació que, depenent del bisbat de Girona, té la missió principal de formar els joves en el catolicisme a base del servei al proïsme, el contacte amb la natura, la feina en equip i la fidelitat al país, que són alguns dels principis que marquen el moviment escolta. “Deixa el món millor de com l'hem trobat” va ser el primer lema de l'Agrupament Escolta del Pla de l'Estany.

El col·lectiu es va gestar –s'explica en el llibre– al desembre del 2002 amb un camp de treball a l'Alta Garrotxa en què van participar nois i noies que es preparaven per a la confirmació. Una fotografia del febrer del 2003 esdevé una mena d'acta fundacional de l'AEiG del Pla de l'Estany. Hi veiem Marc Geronès, Jesús Aranas, Dani Bosch, David, Abel i Alba Ciurana, Sònia i Jordi Roura, Ermengol i Marçal Arumí, Ester Diumenge, Raquel Bosch, Aina i Joan Manel Maximino, Clàudia i Maria Àngels Codinach, Marc Pulido i mossèn Jordi Font.

Des d'aleshores, no han parat de fer sortides i acampades –al Pla de l'Estany, però també sovint a l'Alta Garrotxa i al Ripollès– i activitats de caire social, normalment amb la col·laboració de les famílies. De tot plegat, la publicació en fa un registre exhaustiu.

Els precedents

El lector també hi trobarà una àmplia referència als moviments escoltes que havien existit anteriorment al Pla de l'Estany. Els que en van ser els últims responsables –Quimet Duran i mossèn Pere Bach– rememoren l'Agrupament escolta Sant Martirià de Banyoles, fundat el 1955 i dissolt el 1970. De la seva banda, Roser Masgrau hi escriu un capítol dedicat a l'Agrupament Escolta Femení de Banyoles, creat el 1958 i desaparegut a la dècada del 1970.

Completen el contingut del llibre articles del mateix mossèn Jordi Font, el bisbe de Girona, el comissari general dels Minyons Escoltes i Guies de Catalunya i el rector de Banyoles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.