Cursos a notaris i farmacèutics per detectar els abusos
Uns 300 professionals de serveis socials i salut han passat pel pla de formació de Benestar Social i Família
Uns 300 professionals que treballen en contacte directe amb persones grans han participat aquest any en uns cursos formatius per detectar les situacions de maltractament organitzats pel Departament de Benestar Social i l'Obra Social de La Caixa. Els perfils d'aquest pla de formació, que es va posar en marxa al febrer, han estat sobretot professionals i directius de residències, centres de dia, casals de gent gran i treballadors familiars. El programa, però, es vol estendre ara a altres col·lectius que estan molt en contacte amb les persones grans, com per exemple els farmacèutics, i d'altres que hi intervenen en moments i decisions importants com ara els notaris, jutges i fiscals.
“El maltractament de les persones grans és una realitat molt amagada i difícil de detectar i per això necessitem la complicitat del farmacèutic del barri, que les veu molt sovint i les coneix i amb qui tenen confiança”, argumenta la secretària de Família, Dolors Gordi. Aquesta formació per ser capaç de detectar situacions d'abusos es vol estendre també als notaris, perquè intervenen en moments decisius, com ara la firma d'una herència o d'una cessió en vida.
Tot i no tenir dades fiables sobre casos de maltractaments, Gordi recorda que segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS) un 6% de la gent gran es troba en una situació de risc de maltractament a casa seva mateix, una xifra que augmenta fins al 10% si viuen en una residència. “És molt difícil que algú denunciï que els fills el maltracten, però els professionals senten sovint allò de «no pot estar per mi perquè té molt feina»”, assegura Gordi. La negligència, és a dir, no donar a l'avi la medicació quan li toca o tenir-lo abandonat en un racó és el maltractament més habitual. La secretària de Família apunta que amb la crisi cada cop més famílies treuen els avis d'una residència perquè necessiten la pensió que cobra per menjar tots. “Això no és dolent si un cop a casa rep les atencions necessàries, però no sempre és així i n'hi ha que se n'aprofiten de forma barroera”, adverteix.
Amb l'objectiu que els professionals guanyin competències i habilitats a través de pautes concretes d'avaluació i actuació, Benestar Social va elaborar fa un any un protocol marc i orientacions d'actuació contra els maltractaments a persones grans i des de fa uns mesos està organitzant cursos de formació. N'hi ha un de cinc hores centrat en la detecció dels abusos i un altre de vint, ja més especialitzat, centrat a tenir prou recursos quan cal intervenir en situacions de maltractament manifest i saber avaluar-ne la gravetat.