Societat

Pagesos del Maresme nord tornen a vigilar els camps

Una desena d'agricultors de Malgrat de Mar patrullen durant les nits per evitar robatoris de material

Als furts habituals s'hi afegeixen sostraccions més grans

“Des de sempre que hem patit petits robatoris, tant de verdures com de material, però ha arribat un moment que la situació és insostenible.” Josep Soms és un dels pagesos que té les terres a la zona agrícola del Pla de Grau, a Malgrat de Mar, i un dels integrants de la patrulla que des de fa poques setmanes torna a recórrer els camps durant les nits per intentar evitar que el nombre de furts es multipliqui. No és la primera vegada. L'any 2009 l'augment del nombre de robatoris va obligar els pagesos a organitzar batudes de vigilància a través de la Cooperativa Progrés Garbí. Ara ha estat el robatori de tot el sistema de reg d'un camp de quatre hectàrees valorat en 20.000 euros el que ha fet saltar l'alarma. Les patrulles, però, en aquesta ocasió s'han organitzat de manera particular. “Sospitem que són grups organitzats que durant el matí es passegen pel Pla per veure quin material poden sostreure i que durant la nit arriben amb la furgoneta i carreguen tot allò que poden”, assegura Francesc Ferron. Explica que el sistema de reg que es van endur no era de metall sinó de plàstic. “Això et fa pensar que ja no volen el material per vendre'l a pes, sinó que l'agafen per fer-lo servir en altres llocs, sobretot a l'estranger” diuen. La nova situació els ha obligat a buscar mesures noves de protecció: focus amb sensors automàtics, alarmes o gossos.

Reincidència

En alguna ocasió o en més d'una cadascun dels agricultors que vigilen de manera aleatòria durant les nits ha estat víctima d'un robatori. “A un li han robat gasoil, a un altre, maquinària, i a un tercer li han esbotzat la porta de la barraca una vegada i una altra”, es lamenta Soms. El degoteig de furts a vegades es denuncia però la majoria no. Tot i això, els pagesos i la policia local de Malgrat han establert sinergies de col·laboració que funcionen, com ara un plànol del Pla de Grau localitzant totes les finques i el nom amb què se les coneix. “Així, en cas que veiem res els podem trucar i donar-los les dades concretes perquè sàpiguen on som i no es perdin en un espai tan gran com aquest”, manté. Malgrat que no hi ha un patró concret, els pagesos asseguren que hi ha dies més “propicis” pel robatori. Les nits de divendres a dissabte o de diumenge a dilluns s'ha detectat més moviment. “I quan juga el Barça és fix que actuen, perquè s'asseguren que tothom és a casa mirant el partit”, manté Jordi Valls.

Les patrulles s'han muntat –tots hi coincideixen– per dissuadir els lladres de robar i fer-los veure que entrar als camps ja no serà tan fàcil. “Estem molt desprotegits, però no ens quedarem de braços plegats. És casa nostra”, destaquen.

LA FRASE

Sospitem que ara ja són grups organitzats que roben el material per vendre'l fora del país
Josep Soms
Pagès del Pla de Grau de Malgrat de Mar (Maresme)
Les claus

Espadaler no dóna suport a les patrulles, que volen reconeixement

Joan Tort

L'exconseller d'Interior, Felip Puig, va avalar els sometents i la seguretat privada al camp com a complement als Mossos i a la manca d'efectius per cobrir l'àmbit rural. Puig es va mostrar disposat a regular-los dins una determinada “col·laboració ciutadana”. El director de la policia, Manel Prat, hi afegia fa un any que els pagesos tenien dret a autoprotegir-se i parlava de coordinació entre Mossos i agricultors.

Canvi

El nou conseller, Ramon Espadaler, va canviar de cop aquesta permissivitat i va afirmar només encetar el seu mandat que no ho podia prohibir, però que no facilitaria grups “parapolicials” i, per tant, que ni regularia ni promouria els sometents.

Reivindicacions

Ara hi ha almenys 8 pobles lleidatans amb sometent, que tenen un miler d'efectius que, per torns, surten de nits a vigilar explotacions agràries i ramaderes del seu terme. Reclamen suport institucional, formació i ser considerats autoritats en cas d'agressió, com un mestre o un metge. També volen més cooperació i intercanvi d'informació amb la resta de policies i més mà dura amb la reincidència.

Associació per als sometents de Ponent

Representants dels sometents d'Alcarràs, Sucs, Gimenells i el Pla de la Font, Almacelles, la Portella i Corbins estan ultimant la redacció d'uns estatuts per constituir-se en una associació sense ànim de lucre i que agruparia els principals grups de pagesos que fan vigilància nocturna a Ponent. Maials dóna suport a la futura organització, però d'entrada no s'hi afegirà. Aquesta entitat seria l'Associació de Sometents de Ponent i amb aquest projecte d'estatuts afirmen que la finalitat és “fomentar la convivència i de bona voluntat”, així com “ajudar les forces de seguretat des del territori”. També s'organitzen per tal de “canalitzar les nostres demandes per adreçar-nos a l'administració amb una única veu”.

Els pioners en aquest procés són els pagesos d'Alcarràs, que ja han iniciat els tràmits per crear la seva pròpia associació, però paral·lelament impulsen l'agrupació de sometents d'aquests pobles del Segrià. No es descarta que s'hi afegeixin altres municipis, com el de Montgai, a la Noguera, i de recent constitució, així com d'altres que puguin sorgir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.