Societat

El negoci que hi ha al darrere, en crisi

Els hostalers diuen que es rebenten preus en els convits

A les botigues especialitzades en vestits també els afecta

Tot i que l'essència de la primer comunió hauria de ser l'acte sacramental pròpiament dit, el cert és que s'ha convertit en una festa en majúscules en la qual la societat del consum ha posat preu. El negoci de les comunions, però, també s'ha vist afectat per la crisi; tot i així, els pares dels nens que la fan han de preparar la cartera.

En primer lloc, fer la comunió vol dir rebre regals, i aquests ja no són una nina de la comunió o uns coberts amb les inicials segellades. Ara es regalen tauletes, consoles per jugar i fins i tot viatges a Eurodisney. Això, és clar, va a càrrec del que fa el regal perquè la família ja en té prou amb el vestit, el convit i els complements. De fet, la important suma de diners que pot pujar la festa ha estat un detonant perquè en l'actual context de crisi la fe hagi passat a un segon terme i s'hagi renunciat a fer-la. “Abans un 99% dels nens feia la comunió i ara això ha baixat en picat”, explica Neus Gavaldà. Ella ha regentat durant 32 anys la botiga Maria del Mar, de Tarragona, una tenda especialitzada en vestits de comunió. Ara, després d'uns anys de poques vendes, l'establiment està de liquidació.

El preu del vestit

De vestits, explica Neus Gavaldà, n'hi ha de tot tipus i de tots els preus. El punt de partida, en el cas del vestit de nenes, és uns 250 euros. A partir d'aquí, i en funció de les teles i els tallat, el cost es pot emparrar fins a uns 700 euros. El de noi és més barat: des de 150 euros el de mariner o almirall (caldrà sumar-hi els complements) fins als 400 que pot costar un vestit de marca convencional d'americana i pantaló. Falta encara posar preu a arracades i anell (de 175 a 300 euros), la medalla (uns 100 euros més la cadena que pot costar de 80 a 170 euros) i el rellotge (a partir de 50 euros).

Amb el vestit posat cal anar a fer les fotos d'estudi per al record. A Fotografia Ferran, de Tarragona, un àlbum digital de 20 pàgines costa 199 euros i una rèplica en miniatura, 50. Si el pressupost no arriba es pot optar per un tríptic de sis fotos per 50 euros. La foto de record per als convidats surt a 1,50 euros, a o partir d'un mínim de 10.

El convit

Un cop immortalitzat l'esdeveniment caldrà festejar-lo i aquí ve el cost d'un convit que, segons el gremi d'hostaleria, s'està oferint a preus rebentats. “Abans la gent es gastava 45, 60 i fins a 70 euros per menú, ara això és impensable”, assenyala Lluís Ristol, president del Gremi d'Hostaleria de Terrassa i Comarca. Parla en nom del sector i xifra en un 60% menys les vendes en aquest tipus de celebracions. “Ara s'ofereixen menús a partir de 20 o de 25 euros. És una cosa que no s'havia vist mai!”, es lamenta. El preu del menú no ha estat l'únic que ha caigut en picat, també s'ha reduït el nombre de comensals i diu que de comunions que aplegaven 60 i 70 persones quasi no se'n veuen i que ara la mitjana se situa normalment entre 15 i 20 plats.

LA XIFRA

35
euros
és el que es gasta una família amb el menú de comunions. El nombre de comensal també s'ha reduït.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

La Generalitat confirma la sanció de 10.000 euros a Sílvia Orriols per un discurs xenòfob

Barcelona

Prohibeixen aparcar a l’entorn d’una gran superfície de Montigalà per evitar el transport il·legal

Badalona

La Policia Local denuncia una vintena de conductors per infraccions al volant

CASTELLÓ D’EMPÚRIES
Portugal

Un sisme de magnitud 5,3 amb epicentre al mar sacseja la zona de Lisboa

Barcelona
societat

La festa de l’Aquelarre de Cervera escalfa motors

Cervera
Tailàndia

Almenys 22 morts per les inundacions a Tailàndia

Barcelona

Destinaran 6,7 milions a conservar les carreteres de la demarcació

GIRONA
societat

Pas endavant per convertir l’antiga Falbar de Falset en un centre turístic museïtzat del vi

Falset

Repsol projecta un parc marí eòlic al golf de Roses amb setanta aerogeneradors

ROSES