MEDI AMBIENT
Les Terres de l'Ebre ja són reserva de la biosfera
La Unesco aprova la candidatura ebrenca en el segon intent, després d'excloure l'àrea nuclear d'Ascó
El consell internacional de coordinació del programa Home i Biosfera de la Unesco va declarar ahir les Terres de l'Ebre reserva de la biosfera. La candidatura ebrenca ha triomfat en el segon intent, ja que l'any passat París va tombar la proposta per la inclusió a la reserva de l'àrea nuclear d'Ascó. Així, la reserva afecta una superfície de 367.729 hectàrees i en queda exclosa la part nord de la Ribera d'Ebre, fins i tot la reserva natural de Sebes (a Flix). “El nomenament de la Unesco és un revulsiu per potenciar els actius de què disposa el territori”, va dir el delegat del govern a l'Ebre, Xavier Pallarès. Tot i que des de l'accident de Fukushima els criteris tècnics de la Unesco són més estrictes, el govern sol·licitarà l'ampliació de la reserva perquè el distintiu inclogui les quatre comarques ebrenques.
El sector agroalimentari i el turístic seran els més beneficiats per aquest segell, ja que els permetrà diferenciar-se de la competència. “La candidatura és una bona oportunitat per situar Catalunya i les Terres de l'Ebre en el mapa internacional i constitueix, alhora, una oportunitat
de dinamització de tot aquest àmbit que podrà assolir, també, una major disponibilitat de les aportacions econòmiques del govern de l'Estat”, va manifestar el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí. També la societat civil ebrenca va celebrar ahir el reconeixement de la Unesco. “Aquest nomenament situa les Terres de l'Ebre a escala internacional, posa en valor els actius turístics i dóna valor afegit als productes agraris”, va dir el president de la Cambra de Comerç de Tortosa, José Luis Mora. Una setantena d'institucions i entitats socioeconòmiques de les Terres de l'Ebre van impulsar la candidatura, així com 55 administracions locals.
L'Ebre és la segona reserva de la biosfera catalana; fa 35 anys va aconseguir aquest reconeixement el parc natural del Montseny.