Societat

Crisi total a Sant Pau, a un pas del concurs de creditors

El patronat de la fundació que gestiona el centre hospitalari presenta la dimissió amb caràcter irrevocable

La Generalitat insta la institució a posar-se en mans d'un interventor judicial

La crisi de l'hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona va tenir ahir un punt d'inflexió important i de desenllaç incert amb la irrupció del Departament de Justícia, a través del Protectorat de Fundacions, que va instar la fundació que gestiona el centre a presentar un concurs de creditors. Aquest anunci es va fer paral·lelament a un altre de transcendental: la decisió del Patronat de la Fundació de Gestió Sanitària de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, amb el seu president Xavier Pomés al capdavant, de presentar la dimissió amb caràcter “irrevocable”.

El requeriment de la Generalitat és la resposta de l'administració a la petició que el 12 d'abril passat va fer la fundació en demanar al protectorat que prengués les regnes de la institució sanitària. La intervenció, però, es limita a demanar la formalització del concurs de creditors, fet que suposarà que l'hospital passarà a ser gestionat per l'administrador concursal que en el seu dia designi el jutge on recaigui l'expedient.

Des de la Generalitat es va voler deixar clar que “el concurs de creditors en cap cas suposarà la liquidació de la fundació, ni el tancament del centre, ni l'inici d'un procés de privatització”. En declaracions a la premsa, el director general de dret i entitats jurídiques del Departament de Justícia, Santiago Ballester, va justificar la decisió d'instar el concurs de creditors pel “risc d'insolvència futura”. Va advertir que l'hospital continua pagant factures i nòmines, però va assegurar que, després d'analitzar la documentació, l'única sortida és posar la institució en mans d'un administrador judicial. Sobre la situació creada per la dimissió del patronat, Ballester va assegurar que continuen en funcions i que “tenen l'obligació legal de presentar el concurs”.

La decisió de plegar es va prendre ahir al matí. “El centre es troba en una situació de bloqueig, per la qual cosa necessita l'aplicació de mesures urgents que n'assegurin la viabilitat futura”, van afirmar els membres del patronat en una nota.

Per part dels treballadors, la dimissió del patronat va ser valorada positivament, mentre que la via del concurs va rebre crítiques.

Sant Pau està dirigit per dues fundacions, la que gestiona la prestació de l'assistència sanitària, que és la que va dimitir ahir, i la que gestiona el patrimoni de la institució, valorat en 230 milions d'euros. Una tercera fundació es dedica a estimular els projectes de recerca del centre.

LA FRASE

Si no es fa el concurs de creditors hi ha un risc d'insolvència futura
Santiago Ballester
director general de dret i entitats jurídiques

Traca final a una setmana horrible

Dimarts passat el jutjat d'instrucció número 22 de Barcelona va fer pública laimputació de nou personesper la seva presumpta vinculació amb un delicte de malversació de fons públics i prevaricació en el transcurs de les obres de construcció del nou edifici de l'hospital, que va costar 287 milions d'euros, 20 més dels previstos inicialment.

La investigació penal sobre aquestes suposades irregularitats ha anat creixent a mesura que els problemes de gestió anaven fent-se cada cop més evidents. Al final, un i altre cas han explotat en una mateixa setmana.

Des del patronat de la fundació ahir es va advertir que “la imputació judicial de diversos exmembres de la institució no fa altra cosa que oferir una imatge negativa del centre sanitari i dels professionals que hi treballen”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.