Terra de llegendes del rei Artús Entre pirates i boscos misteriosos
La Bretanya francesa és una terra llegendària que oscil·la entre el blau del mar i el verd de la natura de teló de fons
Al mític bosc de Brocéliande s'hi pot trobar el rastre dels Cavallers de la Taula Rodona
Merlí, Morgana, els Cavallers de la Taula Rodona i altres personatges de l'imaginari artúric van viure les seves aventures en un dels boscos més mítics de la Bretanya, el de Brocéliande. El castell de Comper acull el Centre de l'Imaginari Artúric, un espai dedicat a les històries del rei Artús i els seus cavallers, on els integrants del Cercle Artúric es dediquen des de fa vint anys a mantenir vives les llegendes. Per començar la visita cal apropar-se al roure mil·lenari de Guillotin, un dels cinc arbres més antics de la Bretanya, i demanar-li permís per endinsar-se a Brocéliande. Diuen que aquest arbre, completament foradat per dins, ha estat el receptor durant segles de tots els secrets inconfessables de la gent de les viles dels voltants. També cal aturar-se al llac que hi ha als peus del castell de Comper que, segons ens expliquen, no és sinó un miratge que oculta el palau de vidre de Viviana, i escoltar allà la llegenda de la Dama del Llac. El Centre Artúric organitza durant tot l'estiu visites guiades al bosc, contacontes, conferències, espectacles de poesia i màgia, concerts i jocs. Més informació: www.centre-arthurien-broceliande.com
Visitar la Bretanya és endinsar-se en un territori de llegenda abastable aquest estiu amb vols directes des de Barcelona als aeroports de Rennes i Brest. La força dels mites i l'impacte de la natura que converteix en una descoberta constant una visita a aquest país celta on encara es parla una llengua celta, el bretó. La Bretanya abraça una tercera part del total del litoral francès, el vint per cent del seu territori està cobert per boscos i és la primera regió de França en nombre d'espais protegits.
Rennes, la capital, és un bon punt per començar una ruta. Situada a 1.069 quilòmetres de Barcelona, és una ciutat amb 2.000 anys d'història on val la pena ser-hi un dissabte per passejar-se pel mercat de Lices, el segon en importància de tot França, que aplega més de 300 productors locals i regionals que ofereixen delicadeses com l'omnipresent mantega salada, la sidra i els apreciats crustacis del litoral bretó. Però si el que es vol és gaudir dels fruits de mar, el millor és apropar-se a la costa. A la badia de Cancale trobem un dels més importants centres de producció d'ostres, que deuen el seu sabor característic a la riquesa del plàncton de la zona. Allà és possible comprar a peu de carrer una dotzena d'ostres de primera qualitat per només sis euros i menjar-se-les mentre es contempla l'aparició gairebé fantasmagòrica de la silueta del Mont Saint Michel, envoltada per la boira, a la veïna regió de la Normandia.
Per als que volen convertir la degustació en una autèntica experiència gastronòmica bretona, hi ha la possibilitat de fer una sortida en veler clàssic, on aprendrem a hissar veles per fer gana per a les ostres i el kouign amann, un pastís irresistible fet amb mantega bretona.
Arran de mar
De tornada a terra ferma toca apropar-se a Saint-Malo, la ciutat amb un nucli antic emmurallat que és una autèntica fortalesa del mar des de l'edat mitjana. La riquesa de la ciutat es deu als seus navegants i comerciants i també als armadors i corsaris sobretot durant els segles XVII i XVIII. De les cases originals de fusta en queden ben pocs exemples perquè successius incendis les van anar arrasant. La destrucció massiva del recinte emmurallat va arribar l'any 1944 com a conseqüència d'un bombardeig durant la Segona Guerra Mundial, que va destruir el vuitanta per cent del total. Posteriorment s'ha fet una reconstrucció fidel dels edificis, inclosa la catedral de Saint Vincent.
De camí cap a l'interior val la pena aturar-se a pobles amb encant com Malestroit i Rochefort-en-Terre on es poden veure senyals escrits en francès i en bretó. Tot i la imposició del francès, que es va fer sobretot durant la primera meitat del segle XX, el brezhoneg té 200.000 parlants. Els més grans encara recorden el càstig que havien patit a les escoles, quan els feien aguantar un esclop on es podia llegir: “Prohibit escopir i parlar en bretó”. Els seus fills i néts poden ara estudiar-lo.
Més informació
Turisme de Bretanya
Turisme de Saint-Malo