Societat

Medicina i ciències, les carreres amb més nota

La doble titulació de Física i Matemàtiques (UAB i UB) lidera el rànquing dels graus amb més demanda en relació a l'oferta

Els alumnes ja saben les notes

Més de 30.000 estudiants van poder conèixer ahir si podran cursar aquest pròxim setembre la carrera desitjada, ja que la Generalitat va fer públiques les notes de tall de les carreres d'enguany per a estudiants procedents de les proves d'accés a la universitat (PAU), formació professional, titulats universitaris i majors de 25 i 45 anys.

Les notes de tall —corresponents a les PAU— més elevades pertanyen enguany a l'àmbit científico-tecnològic. La puntuació màxima, un any més, és per a la doble titulació de Física i Matemàtiques —que ofereix només vint places a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)—, amb un 12'9 sobre 14. Incrementa, respecte l'any passat, quatre dècimes, ja que la nota de tall del curs 2012-2013 va ser un 12'54. En segona opció, se situa la mateixa carrera però impartida a la Universitat de Barcelona (UB). Medicina, enginyeria física i enginyeria en tecnologies aeroespacials tanquen el rànquing de les deu carreres amb més nota. Altres carreres que no baixen dels 11 punts són, per exemple, Administració i Direcció d'Empreses/Economia i Dret a la UPF (11'708), Ciències Biomèdiques a la UdL (11'260), Enginyeria Biomèdica a la UB (11,428) o Periodisme a la UPF (11'564).

Un dels altres aspectes remarcables, però, que deixen les notes de tall és la diferència que es produeix per accedir a una carrera depenent del centre on es cursi. Així doncs, per exemple, el grau en Administració i Direcció d'Empreses a la UPF demana un 10'7 i, en canvi, un 5 just a la Universitat de Girona (UdG), Universitat de Lleida (UdL) o la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Pel que fa al nou grau d'Educació infantil i primària —que es posa en marxa per formar mestres més polivalents— demana per accedir-hi un 10'8 a la UB, un 9'6 a la UdG, un 9 a la UdL, un 8'4 a la Universitat Rovira i Virgili (URV) i un 5 a la UVic. En total, s'ofereixen 220 places d'aquesta nova titulació i s'han reduït un 14%, és a dir 460 places, de magisteri.

LA XIFRA

14
punts és la màxima puntuació que poden obtenir els estudiants a partir de les proves d'accés i batxillerat.

Errades matemàtiques

El procés d'accés a la universitat d'enguany ha permès detectar un problema de gestió que el govern faria bé a posar remei: la desavinença entre la secretaria d'Universitats del govern, i el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), format pels centres superiors. La tibantor es va convertir en guerra oberta arran de l'errada en la prova de matemàtiques de la selectivitat. El CIC i l'oficina de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) no admetien l'actuació maldestre, però el secretari d'Universitats els va forçar a repetir l'examen. Ahir el CIC li va tornar la moneda al govern, penjant sense avisar, les notes de tall sense que se sàpiga encara quants han aprovat la selectivitat o altres de talls de l'assignació de places. Uns detalls que determinen la vida professional de deu mil joves que no haurien de ser moneda de canvi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
FIGUERES

L’Ajuntament intenta desencallar la reforma de la Sala Edison

FIGUERES
societat

Riner estrena Apiària, un nou espai museogràfic dedicat a les abelles

Riner
Medi Ambient

L’Ametlla i la Generalitat, enfrontats per un Pla Director Urbanístic

L’Ametlla de Mar
Societat

Ordenen el desallotjament d’un pàrquing de Reus per risc “imminent” de col·lapse

Reus
societat

Trenta famílies formaran part de la comunitat energètica del Museu Darder

banyoles
economia

El sistema per reduir les males olors de la planta de biometà de la Galera estarà plenament operatiu en dos o tres mesos

La Galera
comerç

La Copa Amèrica no condiciona gaire el comerç

Barcelona
societat

Unió de Pagesos demana anul·lar el concurs per al lloguer de les terres de Gallecs

Santa Perpètua de Mogoda

Les entitats andaluses es podran instal·lar a Els Bellots el novembre

TERRASSA