IGP Vedella dels Pirineus Catalans. fruits de la terra

Carn sense fronteres

La carn dels fills de vaques de la raça bruna del Pirineu nascuts i criats al Principat pot ser comercialitzada sota la indicació geogràfica protegida (IGP) Vedella dels Pirineus Catalans. A més, ja es tramita que la IGP reunifiqui els ramaders de banda i banda del Pirineu de Catalunya

Les vaques del Pirineu català són d'un color clar, grisós i terrer. Les veig quan pujo la collada i n'hi ha que, tipes, jauen amb una indolència escandalosa. Els diferents tons del bru de les vaques contrasta amb el verd dels prats que les alimenta. Són de la raça bruna dels Pirineus i campen soles enfilades rosts amunt vigilant de prop el xurmer.

La IGP Vedella dels Pirineus Catalans va ser reconeguda el 2001. Va començar forta, ja que es veia com un bon instrument per competir amb l'entrada de carns de vacum d'altres regions ramaderes d'Europa i d'Amèrica. Però la iniciativa va quedar frenada per recels: ni ramaders, ni intermediaris, ni comercials no es posen d'acord. Tothom voldria el control i tothom voldria escorxadors homologats; la IGP el té a la Seu d'Urgell. Del Ripollès s'ha d'anar a sacrificar a la Seu? I ara l'Associació de Ramaders del Ripollès, amb una filosofia molt pirinenca i defensora de la bruna, va pel seu compte. Hi ha una raó afegida: produeixen la vedella blanca de muntanya, vedella rosada, carn rosada d'animals que només han mamat llet de la mare i han pasturat herba fresca, i que són sacrificats entre 6 i 8 mesos.

En la resta tot ho fan igual.

Els animals de la IGP Vedella dels Pirineus Catalans han d'haver nascut a l'aire lliure, s'estaran amb la mare, com a mínim durant els primers quatre mesos. Després, seran alimentats només amb cereals, lleguminoses, fenc i palla; seran sacrificats entre els 8 i els 12 mesos amb un pes escorxat mínim de 160 quilos. I es reunificaran? Depèn del poder seductor de l'administració. Només hi ha ramaders de cinc comarques, d'onze possibles. Paradoxalment, s'ha posat a exposició pública a l'Estat francès i a Catalunya la creació de la primera IGP transfronterera de la Unió Europea. Pirineus Catalans ho són els de la Catalunya Nord i del Principat.

I la famosa Vedella de Girona?

En aquell temps, fa anys i panys, no hi havia cap carn amb tanta anomenada com la vedella de Girona: arreu presumien de servir-ne els millors talls. Se'l van disputar dos grups de ramaders: uns n'havien registrat el nom, uns altres van començar els tràmits per a la IGP, però van fracassar perquè els xurmers podien haver nascut a qualsevol lloc de la UE i podien ser de qualsevol raça; de fet, l'origen de la vedella de Girona era vedell –sempre mascle– de mare frisona; seria un subproducte de la producció lletera, on interessen les braves de mamella ferma per renovar les vaques productores de llet.

I vet aquí, la UE no va dir ni mu!

Productors
75
Producció anual
1.038 animals sacrificats
Tones sacrificades: 250.534
Localització
Les 10 comarques d'alta Muntanya i els municipis de les comarques adjacents reconeguts en la llei d'alta muntanya de Catalunya. De la Val d'Aran a l'Alt Empordà
On es poden trobar


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.