Gràcia acapara distinció amb els seus carrers engalanats
Fins a 17 racons del popular barri barceloní estaran decorats des d'avui amb el seu tradicional guarnit, en una edició de la festa major impregnada de to reivindicatiu
En plena letargia estival, quan tota activitat tendeix a empetitir, Gràcia es converteix en un illot festiu. Des d'avui i fins al proper 21 d'agost, aquest barri de Barcelona de carrers estrets i personalitat contestatària celebra la seva festa major, un esdeveniment multitudinari que s'espera que atregui més d'1,5 milions de visitants. El seu epicentre gravitarà, un any més, en els carrers que han alçat grans estructures pensades i elaborades a partir de materials reciclats i que, gràcies a la feina de mesos dels veïns, esdevenen veritables obres efímeres d'art popular. Enguany, són 17 els indrets o racons que s'engalanaran (Berga, Camprodon, Ciudad Real, Fraternitat de Baix, Fraternitat, Joan Blanques de Baix, Joan Blanques de Baix de Tot, Perla, Llibertat, Mozart, la plaça de la Vila de Gràcia, la Rovira i Trias, la placeta Sant Miquel, Progrés, Puigmartí, Tordera i Verdi). Tots ells, amb un major o menor grau d'incertesa i neguit, estaran molt pendents del veredicte del concurs que es resoldrà dissabte (18.00 hores, plaça de la Vila) i en què s'escollirà el millor d'aquests decorats de tota la festa. Verdi, que defensa el títol, torna a ser favorit, amb el permís de la imaginació puixant de Mozart.
Al marge de la programació específica de cadascun dels carrers, l'esdeveniment viurà els seus pics més intensos amb actes ja clàssics com la cercavila popular (avui), la diada castellera (diumenge), la diada de colles de cultura de Gràcia (dimarts) o el correfoc (dimecres). L'esdeveniment també tindrà altres escenaris festius que han adquirit ja la categoria de clàssics. És el cas de la plaça del Sol, on hi haurà les actuacions de folk i on dilluns, per exemple, tocaran els Catarres (22.00 hores). Serà un dels escassos concerts amb un cert nom, ja que la programació musical va perdent punch any rere any, especialment en horari nocturn.
La d'enguany serà, però, la festa major més sobiranista. Un gest que es visualitzarà amb l'estelada gegant que diumenge (21.30 hores) s'encendrà a Pi i Margall, o la cadena humana que dimarts que ve unirà totes les places de Gràcia.