Societat

L'Ajuntament de Riells vol fer fora els ocupes dels xalets

Un total de setze cases d'entitats bancàries a les urbanitzacions del poble estan ocupades

Relacionen alguns ocupes amb delinqüència

Els ocupants de les cases tenen necessitats diferents
L'Ajuntament tem que el problema vagi en augment

L'Ajuntament de Riells i Viabrea té comptabilitzades setze cases en urbanitzacions que són propietat dels bancs –fruit d'execucions hipotecàries– i estan ocupades. Les urbanitzacions són Ca n'Hoste, Ordenació, Junior Park i Can Plana. En la majoria dels casos eren segones residències, tot i que en algun, abans de passar a mans del banc, era la residència fixa dels seus antics propietaris. L'entrada als xalets és un problema que va començar entre dos i tres anys enrere, i el nombre de cases ocupades ha anat a més (en els últims mesos hi ha un parell de xalets amb ocupants), fet que preocupa l'Ajuntament, que associa l'ocupació en alguns casos amb un increment de determinats delictes, sobretot robatoris. Dels setze ocupes que l'Ajuntament té identificats al seu registre particular, només en considera conflictius, però, sis. D'aquests, en alguns casos hi ha queixes reiterades de veïns, però altres passen del tot desapercebuts. L'Ajuntament, però, no sap com fer-ho per aconseguir expulsar els ocupes conflictius de les cases.

El problema és complex, però, perquè, segons va explicar el regidor de Seguretat Ciutadana de Riells, Felipe González, hi ha tres perfils diferents de persones que han ocupat els xalets: els que realment no tenen on anar perquè s'han quedat sense casa, els hippies i gent que causa problemes al veïnat o al poble. En aquests dos últims grups, segons fonts municipals, no s'ha detectat que hi hagi una verdadera necessitat d'habitatge sinó que molts ja han entrat a les cases com a part d'un estil de vida, tot i que en alguns casos la frontera entre els diferents tipus d'ocupes és difusa.

L'Ajuntament vol posar fre a l'entrada als xalets i està buscant la manera d'aconseguir que els ocupants marxin –si pot ser fins i tot del municipi– pels problemes que asseguren que ocasionen. Fa un parell de mesos van anar a tallar l'aigua d'una de les cases, però els van rebre a pedrades, segons va corroborar també el coordinador del cos de vigilants, Joaquim Trillo. “L'Ajuntament el que fa és comunicar als Mossos els casos conflictius que té”, va explicar ahir González. Les autoritats locals veuen amb preocupació que el problema, lluny de solucionar-se, fa temps que està estancat, per la crisi i perquè, segons expliquen, les lleis no permeten actuar amb gaire contundència. “Si tens una casa, amb tres rebuts que tinguis pendents de la hipoteca t'embarguen, però amb un ocupa pot passar com a mínim un any”, explica el regidor. A més, la majoria de les cases ocupades es connecten a la llum i l'aigua punxant il·legalment la font de subministrament. “Quan en tenim molts ho agrupem i ho comuniquem als Mossos i a la companyia elèctrica o de l'aigua perquè es vagi a tallar, però alguna vegada han reaccionat amb violència”, explica el regidor.

L'Ajuntament admet que el problema és complicat perquè no volen actuar contra les persones que realment necessiten un habitatge. Per això tenen un registre que van actualitzant de tant en tant amb l'adreça de les cases ocupades, i dades dels inquilins. Els problemàtics estan ben identificats.

Van per lliure

En tot cas, segons fonts municipals, cap dels ocupes ha actuat amb el coixí de cap plataforma o entitat social. Això sí, molts són usuaris dels Serveis Socials de l'Ajuntament.

González va expressar frustració per les limitacions que té l'Ajuntament a l'hora d'actuar: “Han de passar mesos fins que rebis una ordre per tirar endavant un procés de desallotjament, mentre que un desnonament és més ràpid”, va admetre.

González creu que la problemàtica a Riells és diferent perquè no té un nucli urbà i, per tant, gairebé tot el que es pot ocupar són cases. “Si fos en una ciutat potser estaríem parlant de pisos, i a Riells no en tenim, però el problema existeix a tot arreu“, opina. A tall d'anècdota, el regidor va explicar que a internet es poden trobar autèntics tutorials per ocupar cases. De fet, si es comença una cerca al Google amb les paraules “com ocupar” automàticament els tres primers suggeriments del cercador són, per aquest ordre, “una casa”, “un pis”, “un habitatge”. El quart és “el meu temps” i el cinquè suggeriment, “un pis del banc”.

LES XIFRES

A Riells, com que no tenim nucli, ocupen cases, però és un problema que es troba arreu

LES FRASES

Hi ha gent que s'ha quedat sense feina i en té necessitat, però hi ha ocupes que se n'aprofiten
Felipe González
Regidor seguretat ciutadana
16
habitatges
té comptabilitzats actualment l'Ajuntament com a ocupats
4
urbanitzacions
concentren les cases que han estat ocupades

Enfadats “amb el poble de Riells”

Nuri Forns

La urbanització Junior Park de Riells ha estat escenari de dos incidents aquest estiu protagonitzats per ocupants de xalets. En un cas, a finals de juny, una dona va caure de cap des de la balconada de la casa que ocupava amb el company mentre discutia amb ell. En l'altre cas, més recent, la protagonista involuntària va ser una serp pitó albina de més de dos metres, que es va escapar de la casa ocupada i durant uns dies va fer anar de corcoll veïns i autoritats municipals que la buscaven, fins que una màquina desbrossadora la va matar accidentalment.

Els seus amos eren una parella jove d'ocupes que no havien censat la mascota. Dimarts, un amic de l'amo de la serp, que també viu a la casa, va comentar que estaven “enfadats amb el poble de Riells” perquè els havien “matat” la serp i a més, segons va explicar, no havien volgut entregar el cadàver de la pitó al seu amic. “Ell se l'estimava molt, feia anys que la tenia i es va estar quatre dies sense menjar”, deia. La falta de documentació, afegida al fet que no en van comunicar la desaparició fins almenys cinc dies després, va originar que els Mossos els obrissin diligències per una falta de descurança d'animals ferotges. Els inquilins de l'habitatge tenen més animals, i el que s'ha afegit recentment al grup és un tegu, un rèptil originari d'Amèrica del Sud que, segons va dir un dels joves, els el va donar una noia que no el podia tenir. Ells tampoc tenen clar com cuidar-lo.

Judici pendent a ‘Marrón 15'

Un dels ocupes de Junior Park, expliquen, és un home d'origen marroquí a qui al poble coneixen amb el sobrenom de Marron 15. La primera meitat del nom indica que ja és un problema per al municipi, i la segona és –diuen– el nombre de vegades que l'han detingut. Actualment aquest veí de la urbanització Junior Park té un judici pendent arran de la denúncia que li va posar l'Ajuntament per haver-se connectat a l'enllumenat públic. A més, segons fonts municipals, també és el responsable d'haver-se endut cable de la llum del municipi, operació que va costar a les arques de Riells 25.000 euros, segons va explicar el regidor. La manera d'endur-se el cable, a més, va fer que els danys fossin més grans, ja que va lligar cables dels fanals al cotxe i quan arrencava ho arrossegava tot. En tot cas, el regidor explica que l'Ajuntament només pot actuar quan hi ha danys municipals, però de vegades es connecten a la xarxa elèctrica d'un veí.

N.F.

L'aparença de normalitat

Diuen que les aparences enganyen. Mirant una de les cases dels ocupes que l'Ajuntament té identificats, no es veu res que no faci pensar en una família d'aquelles que en diuen normal i corrent. La casa es veu ben cuidada, hi ha roba estesa i fins i tot una piscina inflable per a mainada. Una dona surt i avisa que el seu home no hi és. La casa no és seva, és d'un banc que segurament no té cap pressa per treure la gent de la casa, ja que actualment l'estoc immobiliari està més que saturat. Malgrat tot, els seus inquilins hi viuen amb tota naturalitat, i sense haver de pagar cap factura ni d'hipoteca ni de consums. L'home, que fa feines puntuals desbrossant finques, no hi és. De fet, ha anat a fer-la petar amb uns veïns que viuen una mica més avall i que, com ell, també són ocupes. Un barri normal de gent que ha decidit viure en cases que es veien buides de fa temps i que els seus primers propietaris van haver de deixar perquè no pagaven els rebuts.

N.F.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.