habitatge
L'alcalde de Riells demana a bancs i caixes diàleg amb els ocupes dels xalets
Josep Maria Bagot aposta per una entesa entre propietaris i inquilins pel lloguer social
Creu que la majoria són famílies que s'han quedat sense llar
Josep Maria Bagot (ERC), alcalde de Riells i Viabrea, aposta pel diàleg entre les entitats financeres propietàries dels xalets ocupats i els inquilins. El batlle denuncia que bancs i caixes no volen resoldre el conflicte i els convida a convertir les ocupacions il·legals en lloguers socials. “Arribar a un acord sempre és el millor: hi ha casos de necessitats molt clares”, considera. Aquest estiu s'ha sabut que l'Ajuntament té comptabilitzades setze cases ocupades propietat de bancs i caixes, com a conseqüència d'execucions hipotecàries, a les urbanitzacions Ca n'Hoste, Ordenació, Junior Park i Can Plana.
Bagot desvincula la conflictivitat i possible violència dels inquilins de la seva condició d'ocupa. Es mostra convençut que la major part de les persones que estan vivint de forma il·legal als xalets són famílies empeses a fer-ho per la mala situació econòmica que els ha tocat viure i que els ha deixat sense habitatge, i que no són problemàtiques, tot i que la situació s'ha sabut per una dona que va caure de cap des de la balconada d'una de les cases ocupades i per una serp que es va escapar d'un altre xalet ocupat. “Majoritàriament, qui ocupa un habitatge té una necessitat i no pot assumir-ne el cost”, explica Bagot. És per això que l'alcalde aposta perquè els bancs i caixes “arribin a un acord” amb els inquilins per “un lloguer social amb uns serveis correctes, i que cadascú assumeixi les despeses pròpies”. D'aquesta manera, segons relata, es deixaria la situació d'irregularitat i s'aconseguiria normalitat amb uns inquilins que pagarien per viure a l'habitatge i el tindrien en condicions.
Bagot veu molt complicat que la justícia actuï contra els ocupes, perquè prèviament els bancs i caixes ho haurien de sol·licitar. “No actuen si no hi ha comprador, però no tindran comprador mentre hi hagi ocupes, és un peix que es mossega la cua”, comenta. Tot i això, l'alcalde centra la problemàtica de l'ocupació d'habitatges en l'esfera social i per això aposta pel diàleg abans que per la via judicial, un recurs que limitaria només als casos que generen conflictivitat, un percentatge, segons l'alcalde, molt petit.
Indemnitzar l'ocupa
Segons Bagot, el diàleg és bo per a l'inquilí, però també per al propietari. El diàleg pot desembocar en resolucions si més no curioses, com per exemple en un cas a Riells i Viabrea en què l'entitat financera va acordar indemnitzar un ocupa perquè abandonés un habitatge.
L'Ajuntament descarta liderar el diàleg, perquè “la iniciativa l'ha de prendre l'ocupa que vol quedar-se a l'habitatge a un preu raonable, o el propietari”. El consistori faria de mediador només si li ho demana alguna de les parts.