Societat

Els castells

Un calendari apassionant

El món casteller comença demà a Sabadell un segon tram de la temporada amb diverses actuacions de màxim nivell

Sabadell, Tarragona, Barcelona, Reus i Valls,són les cites destacades de les pròximes setmanes

Encara queda molta festa per ballar! Després d'un agost tan intens, culminat amb una diada de Sant Fèlix inoblidable, el món casteller afronta el segon tram de la temporada amb les màximes expectatives. Els aficionats estan de sort perquè, com a mínim, tindran ocasió de presenciar sis diades de màxim nivell, amb rivalitat i castells de gamma extra.

El calendari més immediat, però, ens porta un cap de setmana marcat per la diada de la festa major de Sabadell, que tindrà lloc demà a la plaça de la vila de la cocapital del Vallès Occidental i que presenta un cartell molt atractiu. D'entrada, i per primera vegada en la seva història, la colla local dels Castellers de Sabadell podria intentar un castell de 9 pisos. La temporada passada, la colla liderada per Martí Rovira va fer un salt qualitatiu molt important en descarregar el 5 de 8 i enguany la seva progressió està essent l'esperada. Els assaigs han estat satisfactoris, els “saballuts” viuen el seu moment més dolç quant a nombre d'efectius i tot sembla indicar que demà pot ser el gran dia.

Un dels altres grans al·licients de la diada de Sant Roc és comprovar l'estat de forma dels Minyons de Terrassa en la seva primera aparició després de Sant Fèlix. Sabadell és una plaça talismà per als terrassencs, que tindran una bona ocasió per enlairar estructures de 9 pisos i segellar una actuació convincent que els ajudi a recuperar les millors sensacions. Completarà el cartell de la diada una de les colles que han demostrat més potencial en la primera part de la temporada, els Castellers de Barcelona, que hauran d'estar a un gran nivell per no quedar en un segon terme.

Diades de màxims

Fins al final de la temporada, el calendari casteller ens té reservades les següents diades de nivell top: la primera serà el diumenge, 15 de setembre, a Tarragona, on tindrà lloc la diada gran de Sant Tecla amb les dues colles de Tarragona més la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca, que es plantegen dur el 4 de 9 net a la plaça de la Font per contrarestar els gamma extra que puguin presentar la Jove de Tarragona i la Colla Vella. El diumenge següent (22 de setembre), els Minyons de Terrassa i els Castellers de Vilafranca es veuran novament les cares, juntament amb els Castellers de Barcelona a la plaça de Sant Jaume, en la diada de la Mercè.

El mes d'octubre es presenta apassionant. La diada del Mercadal a Reus (5 d'octubre) reunirà Vilafranca, Colla Vella, Jove de Tarragona i uns Capgrossos de Mataró que en aquest segon tram de l'exercici buscaran revalidar els galons de gamma extra, mentre que el tercer diumenge coincidiran dues cites clau. I és que, el 27 d'octubre a Valls tindrà lloc la màxima expressió de les essències castelleres a la plaça del Blat de Valls, amb el derbi casteller per antonomàsia, que enguany es presenta molt, però molt, apassionant; i, paral·lelament, Girona celebrarà la diada de Sant Narcís a la plaça del Vi, l'escenari on els Minyons de Terrassa acostumen a jugar fort (l'any passat hi van intentar el 3 de 10).

Pocs dies després, l'1 de novembre, la plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès es tornarà a omplir de gom a gom per assistir a la diada de Tots Sants, en què Vilafranca podria intentar l'inèdit 4 de 10 i els Xiquets de Tarragona i els Capgrossos de Mataró l'assalt definitiu als castells de gamma extra. La temporada 2013 abaixarà el teló de les grans actuacions el 17 d'octubre, amb la diada dels Minyons de Terrassa, que no escatimaran esforços per atacar els màxims objectius.

I això sense oblidar altres diades importants com les de Santa Tecla (23 de setembre) i la Mercè (24 de setembre, reservades en tots dos casos a les colles locals, la de Sant Miquel a Lleida (29 de setembre) i la de Santa Teresa al Vendrell (13 d'octubre). La festa no s'atura...

LES PROPOSTES

Dissabte, 7 de setembre GUISSONA
Festa major Plaça Major, 18.00 h Joves Xiquets de Valls Castellers de Sants Margeners de Guissona
Diumenge, 8 de setembre SABADELL
Diada de festa major de Sant Roc Plaça de Sant Roc, 12.00 h Minyons de Terrassa Castellers de Barcelona Castellers de Sabadell (en cas de pluja la diada se celebraria a l'espai Fira Sabadell)
LES BORGES DEL CAMP
Diada de festa major Plaça de la Vila, 13.15 h Jove Xiquets de Tarragona Xiquets de Reus
Dimarts, 10 de setembre VALLS
Diada de vigília de la diada nacional Plaça del Blat, 20.30 h Colla Vella dels Xiquets de Valls Colla Joves Xiquets de Valls

El derbi de la diada nacional

Dimarts, a dos quarts de nou del vespre, la plaça del Blat de Valls es tornarà a vestir de gala per viure un nou cos a cos casteller entre la Colla Vella i la Colla Joves. En aquesta ocasió, es tracta de la diada de vigília de la diada nacional de Catalunya, i, tenint en compte com estan les coses (totes dues van fer gammes extra per Sant Fèlix) i els últims precedents (el 2 de 9 de la Vella per la Firagost), i tot i que el més probable és que cap dels dos bàndols no passi la barrera del 3 de 9, tampoc s'hauria de descartar alguna sorpresa.

Cal tenir en compte que diumenge els rosats van a Tarragona, mentre que els vermells no tenen cap compromís immediat, la qual cosa podria fer decidir els seus responsables a forçar la màquina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
seguretat

Nova passa endavant per instal·lar 46 càmeres de videovigilància al Vendrell

El Vendrell
MOBILITAT

S’estrenen quatre noves estacions de Girocleta

GIRONA
girona

Prop de 300 participants a les activitats d’estiu de l’Arxiu de Girona

GIRONA
TURISME

L’Aeroport de Girona-Costa Brava frega els 350.000 passatgers a l’agost

GIRONA
gastronomia

Figueres posarà en valor la cuina empordanesa

FIGUERES
societat

Reclamen vehicles equipats perquè els Agents Rurals puguin gestionar la sobrepoblació de conills i senglars

Lleida
SOLIDARITAT

La UdG lidera un projecte educatiu solidari a Àfrica

girona
MEDI AMBIENT

Manlleu fa una prova de pasturatge amb ovelles al parc de l’Arborètum

Manlleu
infraestructures

Els usuaris de l’R4, desinformats i resignats, pels talls en les obres del corredor mediterrani

El Vendrell