Societat

Més de 43.000 firmes avalen la renda garantida ciutadana

Els promotors de la ILP confien a superar els 50.000 avals i que el Parlament hagi de debatre la prestació perquè ningú estigui per sota del llindar de la pobresa

Cap de setmana de dejuni solidari a la plaça Catalunya de Barcelona

La comissió promotora de la iniciativa legislativa popular (ILP) per reclamar una renda garantida ciutadana té recollides més de 43.000 firmes i confia a superar les 50.000 que calen perquè el Parlament es vegi obligat a debatre la proposta. Tenen temps fins al 28 d'octubre i en la recta final premen l'accelerador amb iniciatives diverses per donar a conèixer la seva reivindicació a la ciutadania. Ahir a la tarda, una quarantena de persones es van instal·lar a la plaça Catalunya de Barcelona per començar un dejuni solidari que durarà fins diumenge a la tarda. Durant tot el cap de setmana, s'hi fan debats amb experts sobre pobresa, treball, cooperativisme i dret a l'habitatge.

La ILP pretén forçar la instauració d'una prestació de 664 euros per dotze pagues l'any per garantir que ningú visqui per sota del llindar de la pobresa. “60.000 persones viuen en pobresa severa i 2,2 milions, en pobresa relativa. És una situació molt greu que empitjora cada dia. Som aquí en solidaritat amb aquestes persones i per forçar els polítics que prenguin decisions”, va explicar ahir un dels impulsors de la iniciativa, Diosdado Toledano. Pel que fa al dejuni participatiu de la plaça Catalunya, amb el lema Rescatem les persones, Toledano va exposar que no vol ser un acte de masses, sinó que vol donar a conèixer la proposta i mostrar a les persones vulnerables que no estan soles. Pels seus càlculs, tindrien dret a la prestació unes 650.000 persones i es cobriria amb 2.000 milions d'euros, un 5% del pressupost de la Generalitat.

El professor de dret de la UPF Sixte Garganté insisteix en la necessitat de la prestació perquè tothom pugui tenir una vida digna. És optimista pel que fa a la recollida de firmes, però adverteix que, un cop el Parlament es vegi forçat a debatre la iniciativa legislativa popular, ara per ara no hi ha res que l'obligui a fer-ho en un temps limitat i, per tant, es podria allargar molt. És per això que Garganté, que també és un dels promotors de la proposta, confia en la força de la mobilització ciutadana per pressionar els polítics. D'entrada, espera que s'arribi a les 65.000 firmes per tenir un marge per les que poden caure en el procés de verificació. A més, explica que el dejuni que aquest cap de setmana es fa a Barcelona es repetirà en diversos municipis i que l'entrega de les firmes al Parlament la faran simbòlicament persones aturades amb una marxa des de la seu de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), a la Via Laietana, fins al parc de la Ciutadella.

La comissió promotora també vol portar el debat sobre la renda garantida als municipis i s'està pensant a organitzar consultes ciutadanes en col·laboració amb ajuntaments que hi donen suport, com ara el de Sant Vicenç dels Horts, governat per Oriol Junqueras (ERC).

La reclamació és que tothom tingui feina. Si no pot ser, hi ha d'haver prestació mínima assegurada
Mariano López
membre assemblea d'aturats i aturades del baix llobregat
Els problemes per crear la renda garantida ciutadana no són econòmics, sinó polítics
Diosdado Toledano
comissió promotora ILP renda garantia ciutadana
Organitzarem consultes ciutadanes a diversos municipis perquè la gent s'impliqui en la ILP
Sixte Garganté
comissió promotora ilp renda garantida ciutadana

LES FRASES

2,2
milions
de persones viuen en situació de pobresa. Això és un 29,5% de la població de Catalunya.
550.000
persones aturades
no cobraran cap tipus de prestació el desembre vinent, segons càlculs de diversos estudis.
Viure amb un mínim de dignitat és una qüestió de justícia. Els aturats no ens podem quedar a casa
Rosa Aldave
membre assemblea d'aturats i aturades de montcada i reixac


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.