Societat

XAVIER GRAU SABATÉ

DELEGAT TERRITORIAL DE L'ONCE A CATALUNYA

“No és cert que la gent jugui més en temps de crisi”

Que els associats es guanyin la vida de forma autònoma és “l'objectiu de l'entitat

“Hi ha uns dos-cents gossos pigall a Catalunya”

Viu a Premià de Mar però baixa cada dia a treballar a Barcelona. Agafa el tren i el metro com tants altres milers de persones. L'única diferència és que Xavier Grau és cec, completament cec. El que fa uns anys hauria estat impossible sense un acompanyant avui és normal gràcies al Wick, un gos llaurador de quatre anys entrenat per acompanyar persones amb discapacitat visual, i a l'enorme tasca que fan a l'ONCE per a la rehabilitació i integració dels discapacitats.

La confiança en el gos pigall és absoluta?
Si en Wick s'equivoca quan agafem el tren, anem a parar a la via. No s'equivoquen, són gossos molt ben entrenats per una fundació de l'ONCE dedicada exclusivament a aquesta qüestió. En aquests moments hi ha uns dos-cents gossos com aquest al carrer a Catalunya, gossos que si s'haguessin de pagar serien prohibitius per a la majoria.
A l'ONCE se l'identifica per la butlleta de la sort, però al darrere hi ha una acció social molt àmplia. En què consisteix?
Els nostres jocs són la principal font de finançament i la gent ens coneix per això. Pel que fa a la nostra acció social, la primera, importantíssima, són els 3.000 venedors de cupons que tenim a Catalunya, 3.000 llocs de treball fixos per a persones discapacitades. Després tenim una plantilla de 400 persones que treballen en qüestions relacionades amb el joc, o de suport als afiliats, unes 10.500 a tot el país. Si hi afegim les persones que treballen a les altres fundacions associades, ens trobem amb uns 7.000 llocs de treball directes. Llavors hi ha la feina de rehabilitació i educació que fem amb les persones amb qualsevol tipus de discapacitat tant aquí com a molts altres països. Guanyar-nos la vida d'una forma digna i no haver de dependre del que donin uns tercers és el més important que hem aconseguit.
El seu àmbit de treball va més enllà de les persones cegues?
Vam néixer el 1938 com una organització de cecs, seguint el model català de l'Associació de Cecs de Catalunya, que durant la Segona República ja perseguia l'objectiu de la integració dels cecs a la societat a través d'un treball remunerat. De fet, l'ONCE continua sent una associació exclusivament per a persones amb una discapacitat visual del 90% o superior, però el 1988 hi va haver un replantejament de la qüestió i es va crear la Fundació ONCE, d'ajuda a les persones amb qualsevol tipus de discapacitat i que es nodreix amb el 3% dels ingressos bruts de l'entitat. Persegueix els mateixos objectius de rehabilitació i integració. Tenim altres fundacions, com ara la del gos pigall, la d'atenció a les persones a Llatinoamèrica i la d'atenció a les persones amb sordceguesa, que vam potenciar el 2007, en la meva etapa de director a Madrid.
L'aparició d'altres loteries o del joc per internet ha afectat la seva principal font d'ingressos, el cupó?
La irrupció de loteries més agressives i sense els protocols de seguretat que mantenim nosaltres ens ha afectat, especialment pel que fa a jocs per internet. També ens ha afectat l'entrada en vigor de l'impost del 20% sobre els premis que ha imposat el govern actual a partir d'una determinada quantitat.
La crisi econòmica incrementa el joc?
La crisi ens ha afectat. No és cert, afortunadament, que en temps de crisi la gent jugui més. La gent és sensata i sap quines són les seves prioritats. La situació és complicada i ens ha obligat a fer alguns ajustaments. El mes de maig passat vam tancar tres agències i l'any anterior ja n'havíem tancat quatre més. Intentem estalviar en despeses d'estructura, però els serveis i les prestacions a les persones els hem pogut mantenir fins ara, perquè són prioritaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.