Societat

El llegat de Joan Alsina

Ahir va fer quaranta anys de l'assassinat del missioner gironí Joan Alsina a mans dels militars revoltats a Xile

En la missa d'homenatge, el bisbe de Girona el va qualificar de “profeta i màrtir del nostre temps”

El 19 de setembre del 1973 va ser trobat a les aigües del Mapocho, a Xile, el cos d'un jove de 31 anys originari de Castelló d'Empúries. El missioner gironí Joan Alsina havia estat assassinat, amb deu bales a l'esquena, per la dictadura que s'instal·lava a Xile. Quaranta anys més tard, ahir, al seu poble de Castelló d'Empúries, Joan Alsina va ser homenatjat amb una missa en presència del bisbe de Girona, Francesc Pardo, autoritats locals i familiars. A continuació es va fer una ofrena floral al monument situat a la plaça de Castelló que porta el seu nom. A Malgrat de Mar, on el jove sacerdot Alsina va tenir la seva primera destinació –abans de marxar cap a l'Amèrica Llatina–, també s'havia programat per ahir al vespre un acte d'homenatge a la parròquia de Sant Nicolau.

“Joan és un profeta i un màrtir del nostre temps”, va dir ahir el bisbe de Girona en la seva homilia, reprenent les paraules originals de Mons. Pablo Laurin, vicari episcopal de mossèn Alsina, el dia de la missa funeral a l'església de San Bernardo del 28 de setembre del 1973. Francesc Pardo va definir la celebració d'ahir de “lloança a mossèn Joan, perquè va estimar molt: a Jesucrist, a la seva família, al seu poble, a l'església de Girona i a l'església de Xile, als capellans col·laboradors, als seus germans cristians, als treballadors i, fins i tot, com Jesús a la creu, com sant Esteve, com tants màrtirs, va estimar i perdonar els qui l'afusellaven”.

Quaranta anys després de la seva desaparició, l'exemple de Joan Alsina continua present als llocs on va viure i predicar. L'alcalde de Castelló d'Empúries, Xavi Sanllehí, qualificava ahir Joan Alsina de “model d'integritat personal i espiritual”. L'alcalde també es va referir al testament espiritual de Joan Alsina, un text escrit el dia abans de la seva mort i en el qual el missioner assumeix plenament la seva realitat personal i el seu sacrifici per continuar al costat dels que més el necessiten.

Joan Alsina va néixer el 1942 a Castelló d'Empúries, va estudiar al seminari de Girona i, posteriorment, al Seminari Hispanoamericà de Madrid. Als 23 anys va anar a la seva primera destinació com a vicari, a Malgrat de Mar, i dos anys després es va traslladar a Xile. A Xile, les preocupacions de Joan Alsina pel món obrer el van dur a col·laborar amb el Moviment Obrer d'Acció Catòlica (MOAC), va treballar a l'hospital de San Antonio (a la parròquia de Puerto San Antonio, on va ser vicari) i, després, en un gran hospital de Santiago. No es va afiliar mai a cap partit polític, tot i que era coneguda la seva simpatia pel moviment polític Unidad Popular, la seva il·lusió per les reformes socials empreses per Allende i el seu compromís per posar fi a les injustícies socials des d'un pensament cristià. Feia sis anys que era a Xile quan els militars es van alçar, i Joan Alsina sabia que anirien a buscar-lo, com ho va deixar escrit. El van detenir a l'hospital on havia anat a treballar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.