Societat

Ritme desigual el primer dia de venda dels dècims de la grossa de Cap d'Any

Molts dels establiments autoritzats per vendre les butlletes de la nova rifa arreu de la geografia catalana ahir encara no les havien rebudes

Els números de la grossa de Cap d'Any de la loteria catalana es van posar a la venda ahir als establiments autoritzats. Aquesta és la teoria. A la pràctica, cal dir que molts d'aquests locals ahir encara no havien rebut els números. Sense comptar Barcelona, on ahir era un dia festiu, a Girona i Tarragona els locals que ahir disposaven de les noves butlletes eren mínims. En altres poblacions, com ara Molins de Rei, els veïns es concentraven a l'estanc de la plaça Major per adquirir els números. Una situació que contrastava amb Girona, on, a mig matí, només se'n trobaven en un sol establiment del centre. Era un estanc, un dels pocs locals autoritzats en aquesta ciutat, al costat d'un bar regentat per xinesos i un parell de quioscos. Per trobar aquests números, calia fer abans un llarg passeig per quioscos, estancs, bancs i papereries.

“Sembla que n'han de vendre en els llocs on venen la 6/49, però la veritat és que cada cop hi ha menys locals que venguin la 6/49, perquè de mica en mica la vàrem deixar de vendre”, explicava ahir al matí un quiosquer del centre de Girona.

A l'estanc del carrer Ciutadans de Girona van arribar-hi les butlletes cap al migdia, i encara no n'havien venut cap. Però de demanda, explicava l'estanquer, n'hi ha. De fet, ja hi ha qui té números encarregats i que ha demanat que n'hi guardin.

Els establiments autoritzats no han pogut triar els números que vendran. Es creu que els més buscats seran aquells amb xifres assenyalades, com el 1.714 o el 2.014, però, de moment, es desconeix on aniran a parar. Cada número de la grossa de Cap d'Any –el sorteig se celebrarà el dia 31 de desembre– té un preu de 5 euros. El primer premi del sorteig guanyarà 20.000 euros per euro jugat. En el cas del segon premi, els guanys són de 6.500 euros per euro jugat i, pel que fa al tercer, de 3.000 euros per euro. En total, la loteria catalana posa a la venda 100.000 números, que van del 00.000 al 99.000, tots dos inclosos, i s'emetran trenta sèries de cada número, una xifra que suma un total de 15 milions d'euros.

Segons l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat, ara hi ha 2.200 establiments autoritzats, però d'aquí a uns dies seran més de 25.000 els establiments comercials que podran vendre, sencers o a través de participacions, els nous números. Tot apunta, però, que encara hauran de passar uns dies abans les butlletes no estiguin repartides arreu del territori i, també, caldrà esperar veure l'acceptació entre els jugadors d'aquest nou premi creat per la Generalitat amb l'objectiu d'augmentar els ingressos en concepte de joc, que han davallat els darrers anys.

LA XIFRA

20.000
euros
per cada euro jugat és el que guanyarà qui resulti premiat amb el primer premi de la grossa de Cap d'Any.

LA DATA

31.12.13
Se celebrarà
el primer sorteig de la nova rifa catalana, i de la qual ja hi ha els números a la venda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.