Societat

Clam balear per l'escola en català

90.000 persones converteixen Palma en una marea verda contra el decret del trilingüisme de Bauzá i a favor de la vaga de mestres

És la manifestació més multitudinària que es viu en democràcia a les Illes Balears

El 29-S ja és un dia històric per a les Illes Balears. Desbordant totes les previsions, els carrers de Palma, però també els de Menorca, Eivissa i Formentera, es van convertir en una marea verda en defensa de l'ensenyament públic i l'escola en català. Un clam unànime de la societat civil contra el decret del trilingüisme imposat per José Ramón Bauzá i en suport del professorat de les Illes, en vaga des de fa dues setmanes.

Només a Palma, els organitzadors van assegurar que la protesta havia aplegat més de 90.000 persones. La Societat Balear de Matemàtiques va xifrar la participació en 80.000 i la delegació del govern, en 70.000. A Eivissa van sortir al carrer 10.000 persones, 9.000 a Menorca i 500 a Formentera, quantitats que representen gairebé el 10% de la població balear. “Ha estat impressionant. La manifestació més multitudinària de la història. Ha vingut gent de tots els racons de Mallorca, de totes les procedències i de tots els sectors socials”, va resumir Guillem Barceló, de l'Assemblea de Docents de les Illes Balears, visiblement emocionat.

La marxa va començar a caminar a les 17.50 h, deu minuts abans del previst per exigència de la Policía Nacional, que va alertar d'un possible caos al centre de Palma. De fet, pocs minuts després de començar, el centre estava completament bloquejat i hi havia molts trams on la gent no es podia ni moure. I això que, atesa la importància històrica de la protesta, famílies senceres havien pres mesures i havien sortit amb hores d'antelació per poder-hi ser. Fins al centre de Palma es van desplaçar fins a 200 autocars.

Durant prop de tres quilòmetres, des de la plaça Espanya fins a la plaça de la Reina, sindicats, professors, pares i mares van cridar consignes en contra del decret de Bauzá, batejat com a tractament integrat de llengües (TIL), i que ha estat imposat sense cap mena de consens pel govern balear. Els manifestants, vestits amb samarretes verdes, també van convertir la protesta en un rebuig unànime a la política de retallades del PP.

Contra la imposició, defensem l'educació era el lema de la pancarta que encapçalava la marxa. Al final del recorregut es va llegir un comunicat que començava deixant ben clar que “avui és un dia de lluita, però demà també” i acabava amb un missatge d'anim: “Coratge i endavant.” Es va haver de llegir infinitat de cops. Perquè les primeres vegades encara hi havia gent aturada al punt de sortida. La manifestació va transcórrer sense cap mena d'incident i en un to festiu i reivindicatiu.

La protesta d'ahir té lloc després que la conselleria d'Ensenyament i els sindicats STEI, CCOO i l'Assemblea de Docents no hagin arribat a cap acord sobre l'aplicació del decret del trilingüisme, el TIL. La vaga indefinida que fa dues setmanes que dura també continuarà a partir d'avui. Així ho van acordar dissabte els docents, reunits al teatre de Porreres en una multitudinària assemblea. Consideren que les cessions de la conselleria d'Ensenyament –que va plantejar que aquest curs l'aplicació del decret sigui opcional a l'ESO– són “totalment insuficients”. De fet, l'Assemblea de Docents ha decidit no desconvocar la vaga fins que Ensenyament no retiri el decret de llengües.

LES FRASES

Ha estat la manifestació més gran de la democràcia a les Illes Balears. Avui és un dia històric
m
Biel Caldentey
secretari general del sindicat STEI
Necessitem que el govern entengui que això és una victòria contra el TIL i contra la LOMQE
Toni Baos
portaveu de CCOO d'ensenyament
Espero que el govern faci cas d'aquest clam de la població, que està farta de menyspreus
Guillem Barceló
assemblea docents illes balears

LES XIFRES

90.000
manifestants hi havia a Palma.
19.000
manifestants, a la resta de les Illes.

“Aquesta resposta és una lliçó per a tots”

L'Assemblea de Docents de les Illes Balears anirà amb forces renovades a la nova reunió que té concertada amb el govern aquesta tarda. “Espero que el govern faci cas d'aquest clam clar de la població, que li està dient que ja n'hi ha prou de menyspreus”, va manifestar ahir un dels portaveus, Guillem Barceló. El líder de l'Assemblea de Docents entén que l'èxit de la convocatòria d'ahir té múltiples lectures i que la protesta va més enllà del rebuig al decret del trilingüisme. “El malestar és general i afecta no només el camp de l'ensenyament. Per això hi ha hagut una resposta tan majoritària”, va afegir. En la reunió d'avui aniran “encoratjats” i entenent que la marea verda d'ahir és “una lliçó per a tots”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.