Societat

Medi Ambient

La Terra s'enfada

Es repeteixen els sismes a la costa de l'Ebre per la injecció de gas al magatzem submarí i n'augmenta la intensitat fins als 3,9 graus

Veïns de la Ràpita truquen a la policia local arran de les tremolors

La cadena de sismes a la costa de l'Ebre no s'atura. I la intensitat dels terratrèmols s'incrementa al mateix temps que creix el neguit entre els veïns. Tot i que no es van produir danys materials, part de la població d'Alcanar, Sant Carles de la Ràpita i, fins i tot, Amposta van percebre diumenge al vespre i ahir a la matinada els moviments de l'escorça terrestre, provocats per la injecció de gas al magatzem submarí Castor.

Segons l'Institut Geològic de Catalunya (IGC), el terratrèmol més fort es va registrar a les quatre de la matinada de dilluns, i va ser de 3,9 graus a l'escala de Richter. Prèviament, però, ja se n'havien produït quatre més, d'entre 2,7 i 3,6 graus, que van treure la son a bona part de la població del Montsià i el Baix Maestrat. La policia local de la Ràpita va rebre trucades a mitjanit de veïns que es preguntaven què passava, i altres van optar pel telèfon d'emergències. “No hem tingut danys personals, ni materials, però la gent està nerviosa, vol explicacions del que ha passat i saber si aquests episodis es poden repetir”, va explicar l'alcalde de la Ràpita, Joan Martín Masdeu. Amb tot, el batlle va afirmar que havia dormit plàcidament tota la nit i que no es va assabentar dels terratrèmols fins ahir a dos quarts de set del matí. “He contactat ràpidament amb la delegació del govern i Protecció Civil per saber si havíem de prendre alguna mesura, però ens han dit que no”, va explicar Martín. També es va posar en contacte amb l'empresa del magatzem de gas submarí, Escal UGS, per reclamar-li informació. “No ens han comunicat el perill dels sismes pels treballs d'injecció de gas i som part afectada”, va lamentar l'alcalde, que s'afegia així a les crítiques de l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, que va reclamar la paralització de la injecció de gas a l'antic pou petrolier.

El sisme de 3,9 graus és dels més intensos registrats a la costa de l'Ebre, i segons les dades de l'Observatori de l'Ebre ens hem de remuntar dècades enrere (fins al 1975) per trobar-ne algun de semblant. De tota manera, a l'Observatori sostenen que l'activitat sísmica té lloc a poca profunditat, a uns cinc quilòmetres, per la qual cosa no hi ha perill que afecte la falla que hi ha a uns vint quilòmetres sota el nivell del mar.

Tot i que la injecció de gas es va aturar fa dues setmanes, els moviments sísmics continuaran, segons els experts. En aquest sentit, l'Estat no permetrà a Escal UGS reprendre l'activitat a la planta fins que dispose dels informes encarregats a l'IGC i l'Observatori de l'Ebre. I mentrestant els veïns continuen intranquils i els pescadors preocupats per la repercussió que podria tenir sobre el sector.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.