Societat

El repte del tercer sector, respondre a la urgència i no caure en l'assistencialisme

A més de cobrir necessitats com ara l'alimentació i l'habitatge, les ONG actuen per una transformació social

Crida a les administracions per enfortir l'estat del benestar

La presentació de l'Anuari 2013 del tercer sector social es va convertir ahir en un acte de reafirmament del paper de les entitats que treballen acompanyant les persones més vulnerables, i els seus responsables ho van aprofitar per reclamar a les diferents administracions que no col·laborin a afeblir l'estat del benestar. “No és moment que les administracions defugin les seves obligacions de respectar els drets dels ciutadans”, va assenyalar la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Àngels Guiteras, que alhora va reconèixer que les retallades i els ajustaments de recursos posen en risc la qualitat dels serveis d'atenció a les persones.

La línia de treball de les ONG socials se centra els últims anys, coincidint amb els temps de crisi, a donar una atenció integral de la família en risc i situació d'exclusió; cobrir les necessitats més bàsiques, és a dir, l'alimentació i l'habitatge, i impulsar programes contra la pobresa. Han estat els responsables d'entitats els que han parlat de “situació d'emergència”, veient la feina que tenen dia a dia els professionals i voluntaris que són els que treballen a peu de carrer. És en aquest sentit que ahir el coordinador de l'Observatori del Tercer Sector, Pau Vidal, va donar un senyal d'alerta: “Tenim el repte d'atendre les urgències sense caure en l'assistencialisme.”

Vidal va recordar que les organitzacions socials han d'atendre les persones vulnerables, però va subratllar que, malgrat les dificultats que es troben en aquests moments, el sector no ha de perdre de vista que també ha d'actuar a favor d'una transformació social. Actuar per apoderar les persones, és a dir, fer-les tan autònomes com es pugui.

“No és un moment fàcil per a ningú –va admetre Guiteras– i calen estratègies compartides. Que cada actor assumeixi la seva responsabilitat.” Tota una declaració en una setmana en què el pressupost general de l'Estat pel 2014 retalla les polítiques socials i en què la Generalitat va anunciar dilluns que, per falta de fons, manté suspeses les noves ajudes de la llei de dependència per pagar residències privades.

70
per cent
de les entitats socials catalanes es concentren a l'àrea de Barcelona. Un 36% són a la ciutat de Barcelona.
4
reptes
de les entitats: promoció del voluntariat, continuïtat de l'activitat, consolidació del finançament i creixement.

3.000 voluntaris per al Gran Recapte

En menys d'una setmana, 3.000 persones s'han apuntat per fer de voluntaris per al Gran Recapte, la campanya de recollida de menjar que el Banc dels Aliments farà els dies 29 i 30 de novembre. S'han de cobrir 1.300 punts en mercats i supermercats de tot el país i, per tant, se'n necessiten 15.000, de voluntaris. El Banc dels Aliments, però, es va mostrar ahir molt satisfet de la resposta a la seva crida i va recordar que la inscripció com a voluntari o com a coordinador es pot fer directament al web www.granrecapte.com. Serà el cinquè any que l'entitat organitza el Gran Recapte per donar resposta a les urgències alimentàries de les persones més necessitades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.