Societat

Els experts no descarten sismes de més magnitud

Un moviment de 4,5 graus provocaria esquerdes als edificis

“No és un tema per riure”, diu el conseller Vila

Com que l'escala de Richter es basa en un logaritme, dos terratrèmols amb una variació aparentment petita poden tenir conseqüències molt diferents. Així, mentre que els moviments de 4,2 graus –com el d'aquesta setmana– es poden percebre en un radi de molts quilòmetres pel moviment d'objectes, un de 4,5 graus podria provocar esquerdes als edificis i un de 5 seria molt més devastador.

El conseller de Territori, Santi Vila, va advertir ahir que aquest “no és un tema per riure, és greu”, perquè, si s'arribés a registrar un sisme de 4,5 graus, hi hauria les primeres afectacions a les estructures dels edificis. De moment, no consta que els moviments d'aquesta setmana, dos dels quals han arribat als 4,1 i 4,2 graus, hagin provocat danys.

Els experts tenen clar que aquesta sèrie de terratrèmols és un cas de sismicitat induïda per l'activitat de la plataforma, però de moment no es pot comprovar-ho científicament.

La teoria del got

El professor del departament de geodinàmica de la Facultat de Ciències Geològiques de la Universitat Complutense de Madrid, José Martínez Díaz, afirmava, per exemple, que les injeccions de gas habitualment comporten moviments de baixa magnitud. Si la zona viu un moment inestable, però, pot comportar terratrèmols més importants. “Podria ser que el got s'hagués anat omplint i que aquestes injeccions hagin estat la gota que l'ha fet vessar”, va explicar.

La manca de dades i registres històrics sobre aquestes activitats, però, impedeix predir-ne les conseqüències. “No es pot dir que no hi haurà un gran terratrèmol. Estadísticament és difícil, però possible”, hi va afegir.

Protecció Civil de Catalunya va apuntar ahir, en un primer moment, que només activaria el pla Sismicat si es produís un moviment proper als 5 graus o si apareixessin esquerdes derivades dels terratrèmols, si bé finalment la conselleria d'Interior va decidir activar l'alerta. Abans d'aquesta ocasió, l'únic cop que s'havia activat el pla va ser el 2004, per un sisme de 4,1 graus
a Ripoll que va causar alguns desperfectes.

Primera manifestació a Vinaròs

Uns 1.500 veïns de Vinaròs es van manifestar ahir al vespre per protestar per l'activitat de la planta d'emmagatzematge de gas. Aquesta és la primera acció de protesta que es du a terme des que els tremolors de terra s'han anat succeint a la zona. Lluc Ulldemolins, portaveu de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, es va felicitar per l'èxit i va dir: “Ha fet falta que la terra tremoli perquè la gent es mobilitzi, però sentim el seu suport.” Diumenge es farà una altra protesta a les Cases d'Alcanar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.