Societat

El govern estudia accions legals contra la planta

Espadaler critica l'“opacitat intolerable” de l'Estat i de l'empresa Escal UGS

La Generalitat Valenciana examina el cas

La repetició de tremolors a les comarques del sud de Tarragona ha acabat la paciència del govern de la Generalitat. El delegat a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, va anunciar que els serveis jurídics estan estudiant el cas per si escau emprendre alguna acció per la via jurídica, sigui de denúncia penal o demanda civil. Pallarès va assegurar que havia estat el mateix conseller de Presidència, Francesc Homs, el que li va explicar que ja s'està treballant en la possibilitat d'“exigir responsabilitats per la via judicial”.

El delegat va advertir que la Generalitat no té cap responsabilitat administrativa en el projecte, però sí que “té la responsabilitat de respondre davant la ciutadania, i és per això que farem servir tots els mecanismes a les nostres mans”.

L'empipament del govern català en aquesta qüestió va quedar clar ahir per la intervenció de diversos dels seus membres, sobretot el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, que va criticar “l'opacitat intolerable” de l'Estat i l'empresa Escal UGS. En declaracions a TV3, el conseller va explicar que s'ha fet un requeriment a l'empresa que gestiona el jaciment perquè informin de totes les operacions que estan duent a terme.

Per la seva banda, la Generalitat Valenciana va anunciar ahir que “prendran mesures” si es comprova que el projecte Castor no disposava de tots els informes preceptius quan es va aprovar la declaració d'impacte ambiental.

Interior activa l'alerta del pla Sismicat

El Departament d'Interior va activar ahir en fase d'alerta el pla Sismicat. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, es va reunir amb alcaldes, representants de Protecció Civil i l'Institut Geològic de Catalunya, amb els quals va acordar una comissió de seguiment del fenomen, que es reunirà setmanalment a Tortosa. L'alerta ha de garantir la fluïdesa de la informació i mantenir “en tensió” els efectius que actuarien en cas d'una escalada sísmica. Convençut que l'activitat del projecte Castor es troba en l'origen dels terratrèmols, va tornar a exigir a l'empresa i al Ministeri d'Indústria tota la informació respecte a aquest tema. L'activació del Sismicat, per segon cop des de la seva creació –la primera l'any 2004, a Queralbs (Ripollès)–, respon, segons el conseller, a la necessitat de dotar els ajuntaments i administracions locals dels “mecanismes necessaris” perquè puguin disposar de la informació i donar “cobertura” al territori. “Probablement l'hem activitat pecant d'excés de zel”, va admetre Espadaler. En aquest cas, la gran alarma social generada pels sismes hauria estat decisiva en aquest sentit. “No vol introduir més inseguretat, pretén tranquil·litzar”, va indicar. La fase d'alerta del Sismicat ha de permetre guanyar fluïdesa en l'intercanvi d'informació entre l'Institut Geològic de Catalunya, Protecció Civil i les autoritats locals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Una alga invasora s’expandeix al fons marí del PN de les Illes Medes

TORROELLA DE MONTGRÍ
successos

Rescaten un home que havia caigut en un pou

HORTA DE SANT JOAN

L’arqueopac de les Coves de Serinyà s’estrena amb 650 visitants en un mes

BANYOLES
tradicions

Els carrers de Gràcia ja llueixen però el conflicte per la cultura popular no s’atura

BARCELONA
política

La UB se situa entre les 200 millors universitats del món

barcelona
Meteorologia

Desactivada l’alerta per risc de precipitacions fortes

BARCELONA

Cassà de la Selva ha superat els 90 litres per metre quadrat durant l’episodi de pluja

CASSÀ DE LA SELVA

Un arbre caigut sobre una catenària ha tingut la via tallada a Fornells fins fa una hora

FORNELLS DE LA SELVA
SEGURETAT

La Guàrdia Urbana ja usa drons per vigilar l’Horta de Lleida

LLEIDA