Societat

Paco Comba, un dels últims espardenyers del País Valencià

El seu pas pel Museu de l'espardenya de Banyeres ha estat tota una descoberta personal

El Museu de l'Espardenya de Banyeres de Mariola acollia en dies anteriors una jornada de portes obertes en la que s'ha donat a conèixer al públic interessat tot el relacionat amb les antigues espardenyes. Una feina artesanal al 100% que compta en l'actualitat amb poques persones dedicades a aquest menester.

Entre les activitats programades existia la possibilitat d'assistir, in situ, a una demostració de confecció d'espardenyes per poder donar a conèixer quina era la seua tècnica de fabricació. Després d'una laboriosa recerca, finalment es va contactar amb la persona de Paco Comba, tal vegada, un dels últims espardenyers existents al País Valencià.

Espardenyer de Benifairó de la Valldigna i protagonista de la demostració, Comba comentava que, «probablement, jo siga un dels últims espardenyers que encara es dedica a aquesta labor. Provinc d'un poble de vora 1.500 habitants i tant sols jo i el meu fill ens dediquem de forma quasi habitual a esta feina artesanal quan a Benifairó, anys enrere, la pràctica totalitat del poble vivia de l'espardenya».

En el procés d'elaboració d'un parell d'espardenyes «puc tardar 2 o 2 hores i mitja si em dedique plenament a la feina en la que es poden distingir els passos com fer la sola, fer el motlle i cosir-la, fer la talonera, la cara, el cavallet i les passades».

Comba ha comentat que la visita al Museu de l'Espardenya de Banyeres ha sigut molt grata per a ell. «Tenia curiositat per conèixer què podia trobar en un museu dedicat a aquesta activitat i he reconegut peces i eines de treball que són iguals o molt paregudes a les que jo utilitze habitualment a excepció de la taula de treball, ja que la meua és més alta».

Mentre pronuncia aquestes paraules, el protagonista passa l'agulla d'un costat a l'altre de la sola de l'espardenya estirant el fil amb força sobre el genoll dret amb la finalitat de donar-li més consistència i aferrant-se al que, probablement, passe a ser un ofici més per al record marcat pel devenir dels temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La 8a edició de l’Amb So de Cobla de Palamós tanca amb 6.000 espectadors

PALAMÓS
infraestructures

Les obres de l’autovia B-25 arriben al seu equador

Sant Boi de Llobregat
MEDI AMBIENT

Controlat l’incendi de Foradada-Baldomar, que ha afectat unes 21 hectàrees

Foradada

Campanya ’A la feina, fem salut. Pugem escales!’, a l’Hospital de Figueres i el Bernat Jaume

FIGUERES

Carles Duarte dona exemplars únics de Víctor Català a l’arxiu municipal

L’ESCALA
SOCIETAT

En marxa a Barcelona les obres per ampliar la xarxa d’aigua freàtica

Barcelona
Rafael Antonín, ‘Rafuel’
Cuiner ‘influencer’. Ha obert el restaurant Casa Rafuel

“La cuina comença al mercat; jo hi vaig cada matí”

Barcelona

Mig mil·lenni creuant el Ter

Bescanó
turisme

Dinou hotels catalans ja tenen les claus de la Guia Michelin

Barcelona