Seixanta entitats i 1.700 firmants s'oposen a l'acte
Demà faran un acte d'homenatge als afusellats pel franquisme
Més enllà de les veus discordants dins la mateixa Església, l'acte també ha aixecat recels en la societat tarragonina, fins al punt que s'ha constituït la Coordinadora per la Laïcitat i la Dignitat, que durant les últimes setmanes ha aconseguit que més de 1.700 persones i una seixantena d'entitats hagin signat un manifest en contra de les beatificacions.
Consideren que no és un acte religiós, sinó polític, i en aquest sentit diuen que “no ajuda a tancar ferides, sinó que és un insult als qui van perdre els seus familiars i van patir la repressió”. Els portaveus de la coordinadora van ser rebuts dijous per l'arquebisbe Jaume Pujol, a qui van entregar el manifest i van fer arribar el seu rebuig a l'acte. “Ens ha dit que li sap greu que aquest acte hagi molestat tanta gent, però que creu que no són màrtirs polítics, sinó màrtirs de la fe”, va explicar la portaveu de la coordinadora, Teresa Fortuny.
L'altre homenatge
Demà, a la mateixa hora que a l'antiga Laboral es beatificaran 522 persones, la Coordinadora per la Laïcitat i la Dignitat ha convocat un acte d'homenatge “en positiu” a la muntanyeta de l'Oliva de Tarragona, on van ser afusellats els presos del franquisme, i a les fosses comunes del cementiri.
Més enllà de l'acció de la coordinadora, a la ciutat també s'han mobilitzat diversos col·lectius de l'esquerra anticapitalista que també s'oposen a les beatificacions i que avui, a les sis de la tarda, es manifestaran “contra el feixisme i l'Església colpista”.