maresme
L'ocupació de Can Sanpere de Premià de Mar compleix sis mesos
La plataforma ciutadana continua reclamant les instal·lacions com a espai públic i organitzen activitats obertes al poble
L'Ajuntament i la propietat mantenen el pols als jutjats que determinarà el futur de la fàbrica
L'ocupació per part d'un grup de ciutadans de Premià de Mar de l'antiga fàbrica de Can Sanpere per reclamar-la com a espai públic ja ha complert sis mesos. Els veïns, aixoplugats sota el paraigües de la Plataforma Can Sanpere 100% públic han mantingut l'espai obert al poble amb la creació d'un centre social autogestionat on diferents entitats duen a terme tot tipus d'activitats. Tal i com explica el portaveu de la plataforma, Albert Fresquet, “aquests mesos han servit per afirmar encara més la voluntat de continuar lluitant perquè Can Sanpere sigui del poble”. En aquest sentit, la plataforma reclama que es faci una consulta a la ciutadania per conèixer quins usos ha de tenir l'espai “i si la justícia acaba donant la raó als privats apostarem per la desobediència”. Segons el portaveu de la plataforma, després d'haver ocupat la fàbrica per evitar que s'executés la sentència d'enderroc de l'edifici no s'ha rebut cap notificació dels jutjats que els obligui a desallotjar l'espai. “Can Sanpere és de Premià de Mar i han de ser els premianencs els que democràticament decideixin què fer-ne”, insisteix.
Espai cèntric
Les naus de Can Sanpere, que ocupen 9.000 metres quadrats en ple centre d'un dels municipis més densament edificats de Catalunya, són propietat de la firma Josel, que pertany al grup immobiliari Núñez i Navarro. En el pla urbanístic actual, aquest espai està reservat a zona verda i equipaments després que es modifiqués l'anterior ordenament urbà que sí que permetia edificar. Després de set anys de litigi amb l'Ajuntament de Premià de Mar, l'abril passat una sentència va donar la raó a la propietat perquè pogués aixecar a l'antiga fàbrica una indústria emparant-se en la qualificació que tenien els terrenys en l'anterior pla urbanístic. El consistori no va facilitar el permís d'enderroc i amb l'ocupació ciutadana del recinte, Josel no va poder tirar a terra la fàbrica.
Esperant sentència
Segons explica l'alcalde, Miquel Buch (CiU), les converses amb Josel no han arribat a bon port. “En el pla urbanístic actual se li atorgava la mateixa edificabilitat de Can Sanpere en altres llocs del municipi, però no ho van acceptar i van tornar a portar el cas als jutjats posant en dubte els canvis que s'havien fet en l'ordenació urbana”, apunta. La sentència que ha de determinar si el procés va ser correcte o no i, sobretot, si Josel podrà executar els plans que té previstos per Can Sanpere serà crucial. “Creiem que la resposta no s'allunyarà més enllà de sis mesos”, diu l'alcalde.
Tot i això, Miquel Buch ja ha fet públic que en cas que la sentència no sigui favorable a l'Ajuntament es vol convocar una consulta popular per conèixer “de primera mà” quin ha de ser el futur de l'antiga fàbrica segons els premianencs. “Disposem de les eines necessàries i d'un reglament de participació ciutadana que així ho fa possible”, afirma.
La moció del ple, suspesa
Poc després que la fàbrica fos ocupada, el ple de l'Ajuntament de Premià de Mar va aprovar una moció –a excepció de Crida Premianenca– on es demanava a Josel que no desallotgés la fàbrica fins que s'haguessin resol les demandes pendents amb el consistori. El text també recollia que el consistori fos el mediador en cas que es dugués a terme el desallotjament i que es demanaria al jutjat que la policia local no hi prengués part. Finalment, es donava suport a les reivindicacions cíviques de la plataforma i es demanava a la Generalitat recolzament jurídic pel pla urbanístic vigent. La resposta del jutjat va arribar a finals de setembre i amb ella l'ordre de suspensió de la moció. La decisió va sorprendre l'equip de govern, però no es va recórrer per evitar haver de pagar les despeses processals i perquè tots els arguments de defensa ja s'havien fet servir.