Barcelona estudia la recollida de joguines usades a domicili
L'Ajuntament vol que tingui el mateix èxit que el servei porta a porta de roba usada
En un any se n'han recollit 267 tones
L'èxit del servei de recollida de roba usada a domicili que l'Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb la Fundació Formació i Treball, va posar en funcionament fa un any ha animat el consistori a fer un pas més i estudia si és viable la recollida de joguines usades i en bon estat. De moment, s'està fent una prova pilot amb les joguines que es duen als punts verds, i si es veu que són reutilitzables se n'establirà la recollida porta a porta.
“En un any hem comprovat que la recollida de roba funciona i estem pensant com optimitzar l'esforç amb altres residus”, va explicar ahir el director de la Fundació Formació i Treball, Albert Alberich. Entre aquests residus susceptibles de ser reciclats, a més de les joguines, hi podria haver els electrodomèstics i l'oli.
El que s'ha comprovat que funciona és la recollida de roba. Des de l'octubre del 2012, n'han aplegat 267 tones en 8.103 recollides a domicili. Els ciutadans poden demanar que s'enduguin la roba de casa seva si en tenen un mínim de dues bosses trucant al 900 226 226 o al 010. La recollida i la gestió de la roba va a càrrec de la Fundació Formació i Treball, membre de la Cooperativa Roba Amiga. Les peces es porten a una planta de reciclatge on es fa la tria. La que està pitjor es recicla per produir altres materials i la que està en més bon estat es reutilitza per a la venda o l'entrega a famílies amb necessitats socials. Segons va explicar Alberich, aproximadament un 10% de les peces es deriven al circuit de botigues de segona mà de Roba Amiga o bé a entrega social, el 50% a mercats de l'Àfrica, el 34% a l'Àsia i el 6%, a rebuig.
A començaments de la primavera i de la tardor, coincidint amb els canvis d'armaris, és quan el servei té més demanda. “Hi ha dies que fem 150 recollides”, indica Alberich. La Fundació Formació i Treball, promoguda per Càritas, es va crear el 1992 i treballa per a la formació i inserció de persones en risc d'exclusió.