Societat

Gandia crea una plataforma contra les ‘agressions culturals'

Han redactat un manifestat a través del qual es convoca una concentració el pròxim dissabte contra el desplaçament de l'escultura d'Antoni Miró que commemora la desfeta d'Almansa

El col·lectiu reivindica el valencianisme com un projecte social i cultural, divers i plural

Associacions, partits polítics, empreses i sindicats han creat la Plataforma per la Cultura de Gandia i la Safor, en resposta a les diverses “agressions” en tots els àmbits culturals, tant artístics, com mediambientals i lingüístics, que estan “patint” la localitat i la comarca.

En un comunicat, el col·lectiu ha considerat que és “inacceptable” que en l'actual situació de crisi econòmica el govern municipal invertisca els diners dels ciutadans en activitats com el trasllat de l'escultura “25 d'abril de 1707”, d'Antoni Miró, ja que suposa un cost aproximat de 100.000 euros, “uns diners que molt bé es podrien destinar a pal·liar el dèficit econòmic que està sofrint l'escola pública, o qualsevol altra necessitat que els ciutadans de Gandia realment tinguen”.

La Plataforma ha redactat un manifest en el qual convoca una concentració aquest dissabte a les 11.00 hores en la plaça 25 d'Abril contra el desplaçament de l'escultura de Miró i defén que les ciutats són “el resultat d'una labor de construcció de moltes sensibilitats, motivacions i respostes de la societat de cada moment, i que aquest patrimoni s'ha de respectar i conservar, més enllà de les ideologies polítiques”.

En aquesta línia, subratlla que el patrimoni escultòric “forma part essencial del procés de diàleg entre els ciutadans i la seua ciutat” i que cada peça escultòrica, la seua forma, la seua matèria i la seva ubicació respon a una “reflexió profunda de l'artista respecte al missatge i el lloc on ha d'expressar-se”, pel que “no és possible traslladar-les o intercanviar-les com si foren simples objectes decoratius”.

La Plataforma considera que “no hi ha cap necessitat real” que justifique el canvi d'emplaçament d'aquesta escultura, sinó que, per contra, és “injustificable” que es gasten més 100.000 euros en el trasllat i condicionament de la figura a un nou emplaçament en moments de crisi econòmica, tenint en compte “les prioritats socials i econòmiques urgents que té la ciutat a hores d'ara”.

Valencianisme

A més, els membres de la Plataforma entenen que això suposa un “atemptat” d'una política “que bandeja la cultura en general i que posa especial èmfasi en anatematitzar a les persones i excloure les manifestacions culturals en la llengua o les temàtiques que ens són pròpies als valencians”.

D'aquesta manera, han reivindicat el valencianisme com un projecte social i cultural, divers i plural, i han assegurat que la seua vocació és la de promoure aquesta concepció de la cultura “àmplia, plural, diversa i valenciana” a tota la comarca de la Safor.

“La cultura està en tots els aspectes de la vida social. Serveix per a engrandir la llibertat, per a triar camins, per a escollir, per a estar en el món. Està en tot allò que denominen identitat, està en l'expressivitat, la creativitat i la innovació. Considerem que la qualitat de les formes polítiques de representació són culturals, els diàlegs amb el mitjà natural són culturals i les maneres de construir les ciutats també ho són”, han conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.