Societat

LA CRÒNICA

Idees de bombers i de compradors de rentadores

Del 22 de març al 16 d'octubre del 2013, han passat més de sis mesos i l'ocupació del bloc del carrer Castany és tot un símbol. Quan la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) va començar l'“alliberament” de l'edifici buit a prop de l'hospital Santa Caterina, unes dues-centes persones van donar suport a una acció preparada amb antelació i en què s'ha emmirallat altra gent que no té cap lloc per dormir. Era un divendres al vespre.

El pitjor (i el començament d'una altra història) havia de ser a les nou. Havien de venir els integrants de la comitiva judicial (amb els Mossos?) a notificar que el bloc seria desallotjat. Però la realitat va ser que altres advocats i els membres de la PAH van anunciar, cap a dos quarts de nou, que hi havia bona nova.

Hi va haver llàgrimes i abraçades perquè la PAH, i sobretot els ocupants del bloc, guanyen temps i no queden a la intempèrie. La nit abans ja s'havia mobilitzat moltíssima gent, com ara la Mina Carrillo, de Logronyo, o en Borja Nogué, de Banyoles. Durant el dia el carrer va ser de les persones verdes (el color de la PAH i dels docents de les Illes Balears). La policia local va tallar el carrer amb unes tanques. No va caldre la intervenció dels mossos ni tampoc la dels bombers. I això que ahir mig centenar de professionals que lluiten contra el foc hi eren per “fer resistència passiva”. Hi havia agents de les regions metropolitana nord i metropolitana sud del comitè de mobilitzacions del cos. El comitè ha estat en contacte amb els sindicats CATAC, UGT i CCOO.

Els bombers van exhibir una pancarta molt eloqüent. “Idees de bomber... En tenim una. Acció social.” Els vigilants del foc van celebrar amb ganes la suspensió del desnonament, i això que, segons va dir un dels agents, hi havia rumors que els que duguessin l'uniforme serien expedientats.

Els bombers no són els únics que tenen idees. Els compradors de rentadores, també. Així m'ho va explicar, sense que jo en prengués notes en aquell moment, una col·laboradora activa de la PAH de Girona. “És trist que nosaltres hàgim de fer la feina que ni l'Ajuntament ni la Generalitat ni l'Estat fan. És com si jo anés a comprar una rentadora i expliqués com funciona al venedor. Això del venedor ho podria entendre, però això del bloc, no.”

La concentració va derivar en una manifestació de més de dues-centes persones davant de l'ajuntament de Salt. Allà la PAH de València va anunciar, enmig de grans aplaudiments, que ha ocupat el bloc de Ca l'Esperança. “Un aturament, una ocupació”, va dir un representant valencià. L'Obra Social de la PAH té comptabilitzats quinze blocs “alliberats” arreu de l'Estat.

Si el 22 de març hi havia unes dues-centes persones que donaven suport a la PAH, ahir eren un miler. “Imparables, imparables, imparables”, cantaven al matí i, al migdia, davant de l'ajuntament. Feia un sol radiant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.