Societat

MEDI AMBIENT

La lluita contra el cargol poma no té el suport de l'Estat ni d'Europa

La Generalitat presenta un pla de xoc per contenir la plaga al Delta

Els pagesos perdran 378.000 euros en ajuts europeus pel fet d'assecar els camps

El pla de lluita contra el cargol poma amb què la Generalitat preveu contenir la plaga en un termini de tres o quatre anys no té el suport econòmic, de moment, ni de l'Estat ni de la Unió Europea. El govern hi destinarà 600.000 euros des d'aquest mes fins a la sembra de l'arròs la primavera que ve, amb l'objectiu d'evitar la dispersió del mol·lusc invasor al delta de l'Ebre.

Una de les principals actuacions serà l'assecament de 7.000 hectàrees d'arrossar del marge esquerre del Delta i la inundació amb aigua salada d'unes 2.000 hectàrees més. Tot i que Europa ha comunicat que si els pagesos no mantenen inundats els camps no els pagarà l'ajut agroambiental per aquest concepte, el govern ha decidit dur a terme igualment l'assecament, la qual cosa suposarà que els arrossaires deixaran de rebre una subvenció d'uns 378.000 euros (54 euros per hectàrea). “És més barat no cobrar aquest ajut i no tenir cargols”, va manifestar ahir el director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala.

Però no pensen el mateix els arrossaires afectats. “No estem disposats a permetre que el pagès hagi d'assumir el cost perquè les coses no s'hagin fet ben fetes”, va dir el responsable del sector de l'arròs d'Unió de Pagesos (UP), Dani Forcadell. En aquest sentit, UP recorda que els ajuts agroambientals de l'arròs són per protegir el medi ambient i sosté que l'assecament dels camps és precisament per això, per reduir la plaga del cargol poma. Amb tot, Agricultura i UP es reuniran avui per buscar una fórmula que perjudique com menys millor els pagesos.

Pel que fa a la resta de mesures del pla de xoc, els arrossaires estan d'acord amb el pla del govern. Així, es netejaran amb aigua salada 350 quilòmetres de desaigües, per on el mol·lusc invasor es desplaça i colonitza nous espais. També es crearà una franja de seguretat de 100 hectàrees al marge dret, que s'assecaran o s'inundaran amb aigua salada, per garantir que el cargol poma no s'expandeix a l'altre marge del riu, on fins ara només s'han detectat focus puntuals. L'aigua salada provoca un 100% de mortalitat del cargol poma, mentre que l'assecament, un 85%.

LA FRASE

En un termini de tres o quatre anys es pot dominar la plaga del cargol poma al delta de l'Ebre
Jordi Sala
dIRECTOR GENERAL DE DESENVOLUPAMENT RURAL

LA XIFRA

600.000
euros
destinarà el govern català al pla de xoc contra el cargol poma des d'aquest mes fins a la primavera del 2014.

Sancions si no s'actua com cal

Durant les pròximes setmanes cada pagès del delta de l'Ebre rebrà una carta del govern en què se li explicarà quines mesures ha d'emprendre per frenar el cargol poma. Unes mesures que agents rurals, els Mossos d'Esquadra i el Seprona vigilaran que es compleixen, de manera que les parcel·les que hagin d'estar eixutes ho estiguin realment, i el mateix amb les que s'hagin d'inundar amb aigua salada. Si no es compleixen les mesures, l'administració posarà sancions. El cargol poma és una de les cent espècies invasores més perjudicials del món
i ha causat estralls en cultius de zones humides.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.