Societat

Decepció al Pirineu, que ja pensa en el 2026

Els alcaldes creuen que s'ha perdut una oportunitat, però volen mirar al futur

Fan pinya, però, amb Trias

Els alcaldes del Pirineu van manifestar ahir un doble sentiment a l'hora de valorar la renúncia a presentar candidatura olímpica als Jocs d'hivern del 2020. Per una banda, es mostraven decebuts, perquè creien que la candidatura s'havia treballat bé i tenia possibilitats. Per altra banda, veien amb bons ulls que no s'aturi la feina feta i que s'aprofiti per fer avançar l'esquí al país i per aspirar a les olimpíades del 2026 amb el màxim consens possible.

L'alcalde d'Alp i president del Consell de la Cerdanya, Ramon Moliner (CiU), va afirmar que el “moment bo” era el 2022. Moliner va remarcar que s'ha perdut una gran oportunitat per a la Cerdanya per recuperar el terreny perdut en molts àmbits, sobretot en el de les infraestructures. “Les obres previstes s'acabaran fent, però les olimpíades les haurien accelerat”, va indicar. A més, va insistir que unes olimpíades haurien situat la Cerdanya a l'aparador mundial del turisme. Moliner, però, va apostar per aprofitar els quatre anys de més que tenen per prepar millor la candidatura.

El president del Consell Comarcal del Ripollès, Ramon Rovira (CiU), va dir que les comarques pirinenques perden una gran oportunitat perquè el territori tiri més endavant que no pas ara. “Estàvem molt il·lusionats pels
projectes que s'havien d'executar ”, va indicar. I hi va afegir: “Em quedo amb la promesa del conseller de Territori, Santi Vila, que amb o sense olimpíades cal actuar a la línia del tren de Puigcerdà.”

L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira (CiU), va insistir que ara cal preparar-se per al 2026 en els àmbits de la millora del nivell dels esports d'hivern, de gel i neu, per posicionar el Pirineu al mapa del món i per crear un bon pla d'equipaments i infraestructures. Tot plegat amb els dos instruments habilitats pel projecte olímpic: el pacte global del Pirineu i del pla estratègic d'esports d'hivern.

Els representants d'altres administracions més generals van fer una crida a continuar treballant perquè la candidatura del 2026 tingui consens i garanties d'èxit. És el cas del president del Patronat de Turisme de Girona, Ramon Ramos, que va demanar a totes les parts implicades un esforç per continuar treballant per aconseguir una candidatura amb garanties per aspirar a les olimpía-des d'hivern del 2026. “Estàvem molt il·lusionats. L'Ajuntament de Barcelona deu tenir les seves raons per renunciar a ser candidats pel 2022”, va indicar. I hi va afegir que creia que aquestes raons tenen a veure amb les possibilitats reals que l'alcalde, Xavier Trias, va entreveure en la reunió mantinguda recentment a Lausana amb els responsables del Comitè Olímpic Internacional.

El president de Ferrocarrils de la Generalitat, Enric Ticó, va afirmar que aspirar als Jocs d'hivern és una decisió política que no li pertocava a ell. Això no obstant, va explicar que la Molina –que és l'estació que gestiona Ferrocarrils i que acolliria les principals proves de les olimpíades– està preparada. Ticó va recordar que té una llarga tradició de competicions internacionals i que és un referent quant a proves paralímpiques.

LA DATA

2026
Se celebraran
unes noves olimpíades d'hivern, a les quals hi podria aspirar la candidatura Barcelona-Pirineu.

LES REACCIONS

Reclamen a Barcelona que es posi al costat del Pirineu i lideri altres iniciatives per al seu reequilibri
Ramon Moliner
alcalde d'alp i president del consell comarcal de la cerdanya
No hi ha hagut un problema de projecte, sinó de manca de consens polític a Barcelona
Albert Piñeira
alcalde de puigcerdà
La Molina és l'única de l'Estat que ha mantingut proves d'alt nivell i tots els comitès ens valoren
Enric Ticó
president de ferrocarrils de la generalitat de catalunya
És una mala notícia per al Pirineu no aspirar als Jocs, però ara ja hem de treballar pel 2026
Ramon Ramos
president del patronat de turisme de girona
Trias té el nostre suport per a un nou projecte el 2026 on hi siguin les comarques de Lleida
Àngel Ros
alcalde de lleida
Ha fallat el consens polític dins de Barcelona; cal treballar-hi. El projecte és viable per al 2026
Albert Batalla
alcalde de la seu d'urgell
7
modalitats
són les que hi ha en els Jocs Olímpics d'hivern, amb 15 disciplines i un total de 86 proves.

Lleida aprofita per reclamar ser-hi el 2026

La renúncia als Jocs del 2022 amenaça de reobrir ahir el debat sobre la inclusió de les estacions d'esquí del Pirineu lleidatà en una possible candidatura per al 2026. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, va manifestar ahir el seu suport a Xavier Trias en el cas que Barcelona es decideixi a preparar una candidatura olímpica Barcelona-Pirineu per al 2026, i va remarcar que aquesta nova proposta tingui “una visió global de país i una visió integral i integradora de tot el Pirineu”, sense deixar fora les estacions de la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça i el Pallars. En canvi, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, va dir que “cal ser realista” i que, per al COI, “una candidatura dispersa seria una candidatura perdedora”. “El que hem de treballar tots és per aconseguir que el 2026 hi hagi prou consens polític i social per tenir una candidatura guanyadora”. “El que ens interessa a tots —va reblar—, tinguem pistes amb competició o no, és que hi hagi uns Jocs al Pirineu, i no a l'altre extrem d'Europa
o del món.”

d. marín



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia