DO Penedès. fruits de la terra
El fals mite dels blancs
El Penedès ha estat considerat des de sempre un territori de vins blancs per la seva vinculació amb el cava. Però en aquesta DO han sorgit en els últims anys una gran diversitat de negres que poden passar la mà per la cara a vins de prestigi i amb més espai a les cartes dels restaurants.
En el moment en què el Penedès ha posat en marxa la part fonamental del nou pla estratègic de la Denominació d'Origen Penedès, que s'estén per les comarques de l'Alt i Baix Penedès, el Garraf i l'Anoia, i que aquesta zona ha aconseguit tenir el primer clúster vitivinícola de l'Estat espanyol, ja no es pot parlar de la DO Penedès com un productor de vi qualsevol. La quantitat ja no importa, ara importa la qualitat i amb poc temps es podria començar a percebre una clara desvinculació entre la producció de vi i cava. Els elaboradors, amb el suport dels viticultors i d'un mercat potencial creixent, aposten per varietats que en els últims cinquanta anys s'havien vist només en els mapes veïns. El pinot noir o el sirà s'han convertit en varietats treballades als cellers del Penedès de manera cada vegada més habitual per a la producció de vins de gamma alta i superior. Això no ha deixat de banda les varietats tradicionals. El xarel·lo, cultivat a la zona de la DO Penedès i en una petita proporció a Alella, s'ha convertit en la marca de la casa d'aquesta denominació d'origen. Aquesta varietat fonamental en l'elaboració del cava està intentant trobar el seu lloc en l'elaboració de vins blancs de gamma alta i, segons els elaboradors, està a punt d'aconseguir-ho.
En els últims mesos la DO Penedès ha fet un pas endavant: ha apostat per la qualitat enfront de la quantitat. Aquesta decisió suposarà un esforç extraordinari per part de viticultors i elaboradors, però el Consell Regulador considera imprescindible aquest pas i, a més, confia que aviat donarà els primers fruits. Prescindir d'alts percentatges de la producció actual i apostar per vinyes controlades i cuidades per a productes específics i cellers específics pot ser el futur del Penedès perquè, segons els experts, el Penedès serà Penedès o no serà. Aquest pas hauria de posar fi, sobre el paper, a la incertesa dels viticultors i hauria de garantir produccions més adients als productes que es volen fer. De fet, els cellers que han iniciat el camí en la producció de gamma alta ja treballen en aquest sentit i els que no ho han fet s'hi veuran abocats aviat pel corrent econòmic de la zona. Les vinyes, a més, han d'obrir encara més tot el seu potencial turístic amb una alenada de vigor a les rutes del vi i el cava que ja s'han començat a fer i han donat els seus primers fruits amb finques dedicades específicament a l'enoturisme, aprofitant el potencial que garanteix el lligam entre la producció del vi i l'agraït paisatge de les vinyes.
Enllaços relacionats
Notícies de ...
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 31-07-2009, Pàgina 40
- El Punt. Barcelona 31-07-2009, Pàgina 40
- El Punt. Camp de Tarragona 31-07-2009, Pàgina 40
- El Punt. Comarques Gironines 31-07-2009, Pàgina 40
- El Punt. Penedès 31-07-2009, Pàgina 40
- El Punt. Maresme 31-07-2009, Pàgina 40
- El Punt. Vallès Occidental 31-07-2009, Pàgina 40