Societat

Medi ambient

Un conreu que torna

Les Garrigues, zona safrà

Cervià de les Garrigues presenta la primera Festa del Safrà

Uns 20 productors han recuperat el seu cultiu, que es paga a 3.000 euros el quilo, i pensen en constituir una cooperativa

La flor del safrà floreix cada dia i cal anar a collir la flor cada matí. Ha de ser sempre a primera hora, perquè, si no, la flor es passa. Tot això ho expliquen la vintena de productors de la comarca de les Garrigues que han recuperat el cultiu del safrà i que ja pensen a crear una cooperativa per potenciar-lo. Ahir van fer festa grossa, perquè a Cervià de les Garrigues van celebrar la primera Festa del Safrà, coincidint amb l'inici de la collita.

Collir el safrà és una feina totalment manual. No hi ha mecanització possible i d'aquí l'elevat preu d'aquesta espècie, que es paga al pagès a 3.000 euros el quilo. A més de vendre'n, entre els objectius de la festa cal esmentar la voluntat de donar a conèixer les propietats culinàries de l'espècie. “Ha vingut molta gent interessada a cultivar safrà, molta més de la prevista inicialment”, va declarar ahir el president de la Cooperativa de Cervià, Enric Dalmau. Els interessats van tenir l'oportunitat d'escoltar les explicacions directament dels productors, de veure com s'ha de fer per triar els brins de les flors, com s'ha d'assecar i també com s'ha de tastar una cassola d'arrós amb safrà.

La Festa del Safrà es podria convertir en itinerant en els pròxims anys per les diverses poblacions garriguenques on se'n produeix. De fet, es tracta de la recuperació d'un cultiu, perquè ja se'n produïa durant l'edat mitjana. Després de diversos assajos, aquesta vintena de productors han comprovat que pot ser una alternativa viable als cultius tradicionals de secà de la zona, que són l'olivera i l'ametller. Es confia que generi futurs llocs de treball. Quant a la comercialització, estan enllestint els tràmits per constituir-se en cooperativa, que seria la primera de l'Estat dedicada específicament a aquest producte. La cooperativa no tindrà instal·lacions ni personal propi, sinó que utilitzarà les actuals de la Cooperativa de Cervià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.