Més a prop
Una exposició de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament recull les causes i els efectes de la pobresa
Es fan visites dinamitzades per a alumnes de batxillerat, secundària i segon cicle de primària
La monitora l'anima i l'alumne, que es veu de complexió forta, assumeix el repte. Agafa el bidó amb les mans i intenta aixecar-lo; ara ja sap quant pesen vint-i-cinc litres d'aigua! Ell i els seus companys de l'escola l'Oreig de Pallejà que estan visitant l'exposició Més a prop de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament es fan càrrec del que representa per a moltes dones i nenes caminar un bon nombre de quilòmetres per dur fins a casa aquest imprescindible element de vida. Troben que vint-i-cinc litres d'aigua, la quantitat mínima que una persona necessita al dia, pesen molt si no és que surten d'una aixeta, però també que n'hi ha per molt poc per a les necessitats dels habitants dels països desenvolupats: “Jo, això, ja m'ho gasto amb una dutxa!”, diu un. Contrastos d'un món desigual que aquesta mostra (sala Cotxeres del Palau Robert de Barcelona fins al 7 de gener del 2014) posa al descobert d'una manera molt clara i didàctica a través d'una punyent repassada a la situació de quatre drets humans bàsics com són l'accés a l'aigua, a l'alimentació, a la salut i a l'educació.
L'exposició és resultat d'un any d'intens treball entre l'ACCD, l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, el Departament d'Ensenyament, les universitats de Girona i la Politècnica de Catalunya i més de trenta entitats que treballen en l'àmbit de la pau, el desenvolupament i els drets humans. Com el seu títol indica (i el subtítol reforça: coneixement, compromís, cooperació), pretén acostar i sensibilitzar la ciutadania en general i molt especialment la població escolar sobre les causes i els efectes de la pobresa i el seu impacte en un món interrelacionat, com també sobre les estratègies i esforços de moltes ONG per eradicar-la i, ben important també, sobre el valor de la implicació personal en el benestar col·lectiu. Es pot veure de dilluns a dissabte de les 10 fins a les 20 h i diumenges i festius de les 10 fins a les 14,30 h i es complementa amb la projecció de documentals. I a partir del 7 de gener, la intenció és –i ja hi ha algunes demandes– fer arribar el material a qualsevol indret de Catalunya que hi tingui interès.
Les visites escolars són dinamitzades per una especialista en educació pel desenvolupament que provoca una contínua interacció amb els alumnes a través de preguntes i exercicis que fan pensar. És inevitable la pobresa? Els drets humans són iguals per a tothom i a tot arreu? Per què encara mor tanta gent de malària? A la nostra societat està totalment garantit el dret a la salut o es veu vulnerat per les retallades? Per què dues de cada tres persones que passen gana són camperols? Per què hi ha més nenes que nens analfabets? Com els afecta pel que fa a la pròpia llibertat i autonomia? (El recurs és apropiat per al cicle superior de primària, secundària i batxillerat). Al final, alguns deixen les seves reflexions per escrit. Reflexions que reclamen un món més equitatiu, una escola pública de qualitat, una millor distribució de les riqueses i denuncien també els governs que se sotmeten als interessos dels mercats i del gran capital.
Les imatges del reportatge han estat cedides per les entitats organitzadores de l'exposició.
Un lleó o un mosquit
Què és més perillós, un lleó o un mosquit? Amb aquesta pregunta s'inicia el recorregut a través del dret elemental a la salut. La resposta elimina qualsevol dubte: el rei de la selva es cobra cada any unes 250 vides humanes i una picada de l'insecte anopheles, portador de la malària, unes 600.000, el 90% de les quals corresponen a nens africans menors de 5 anys. Una altra realitat terrible és la mort anual de 260.000 dones per dificultats sorgides durant l'embaràs o en el moment del part, morts que es podrien evitar amb control mèdic. Malgrat els avenços, milions de persones no tenen accés a cap tipus d'assistència ni tractament sanitari.
25 litres d'aigua
És la quantitat mínima que necessita al dia un ésser humà per viure en condicions. Però 1.100 milions de persones no tenen accés a aigua potable i 2.600 milions no disposen dels sanejaments bàsics. Efectes? Còlera, poliomielitis, hepatitis, diarrees... i mort.
Els colors d'un àpat
Serien moltíssims si es tractés d'una alimentació variada i amb tots els nutrients. La realitat és que la desnutrició provoca la mort de 7.000 infants cada dia i amenaça la vida de 1.000 milions de persones, tot i que existeixen suficients recursos per evitar la fam.
‘I swingane swibidse...'
La pregunta em suahili és: “I swingane swibidse na swididse?” i vol dir: “Quan fan dos més dos?” Està pensada per cridar l'atenció respecte a l'enorme valor que té l'educació en la millora de les condicions de vida de les persones i del desenvolupament de les societats. Es tracta d'un dret fortament vulnerat per la pobresa, la violència, els conflictes armats i les càrregues familiars que assumeixen les dones des de petites. Hi ha països en què 1 de cada 5 infants no acaben l'ensenyament primari i la majoria són nenes. La situació és especialment greu a l'Àfrica subsahariana, tot i que s'han produït algunes millores.