PATRIMONI
Besalú presideix la xarxa estatal de ciutats jueves
El mandat, de sis mesos, estarà marcat sobretot per la potenciació del patrimoni com a reclam turístic
La potenciació de la Red de Juderías del Estado (xarxa de ciutats de l'Estat espanyol amb un passat vinculat a la cultura jueva) com a eina per a fomentar el turisme als pobles i ciutats que en formen part, és el repte de la presidència d'aquesta organització pel pròxim semestre, que des de dissabte ostenta Besalú. És el primer cop que el municipi garrotxí té aquesta responsabilitat, exercida per torns per tots els municipis associats.
L'alcalde besaluenc i nou president de la xarxa, Lluís Guinó, va anunciar ahir que iniciarà una ronda de reunions amb els representants dels altres 23 ajuntaments implicats per tal de treballar en la difusió turística. “Inicialment, la Red va posar l'accent en la recerca i la rehabilitació del patrimoni, mentre que ara l'opinió general és que hem d'aprofitar aquest patrimoni tan ric per atraure visitants, principalment els d'origen jueu”, va explicar ahir Guinó. En aquesta línia, ja s'han constituït dues taules de treball, una formada per tècnics i l'altra, per representants dels consistoris. Al final del mandat, Besalú serà la seu de l'assemblea general de la xarxa. En l'àmbit local, l'Ajuntament incrementarà les iniciatives relacionades amb el seu passat jueu, principalment les de caràcter didàctic.
Al marge d'activitats culturals, en el darrer any la xarxa ja ha pres diverses iniciatives relatives al turisme: des d'un conveni amb Paradores fins a col·laboracions amb operadors, passant per la posada en servei d'una targeta de fidelització dels clients, la Sefarad Card.
Entre els 24 membres de la xarxa figuren Girona i Castelló d'Empúries. De la resta de Països Catalans hi ha Barcelona (la ciutat que va tenir la presidència el darrer semestre), Tortosa i Palma.