Més coratge que un famós
Obertament busca personatges mediàtics que expliquin un problema de salut mental i no respon ningú
L'entitat entén que és un tema tabú
El cantant anglès Tom Fletcher, de la banda McFly, ha explicat públicament que pateix una malaltia mental. Amb aquest i altres precedents, la plataforma Obertament, un conjunt d'institucions i entitats que lluiten contra l'estigma i la discriminació de les persones que pateixen un trastorn mental, ha llençat una campanya perquè alguna personalitat pública que tingui o hagi tingut un problema de salut mental expliqui el seu cas i doni la cara contra la discriminació del col·lectiu. La campanya va començar al novembre i encara no hi ha hagut cap famós que s'ofereixi a ser la imatge mediàtica d'Obertament en aquesta croada. “Això evidencia que encara existeix un tabú sobre la salut mental”, comenta Sandra Salvador, portaveu de la plataforma, que subratlla que hi ha molta gent que amaga el trastorn per por a les conseqüències que això pot tenir en el seu cercle laboral o d'amistats.
Des d'Obertament, el que s'intenta és, precisament, acabar amb el secretisme que hi ha a l'entorn de la malaltia mental. Que la gent ho faci públic, que en parli amb naturalitat, que ningú no s'amagui per por a no ser entès o a ser rebutjat. I encara que els famosos de moment s'ho estan pensant, ja són moltes les persones anònimes que estan explicant la seva experiència en els mitjans de comunicació i també a la xarxa. Pilar Rojo, de 42 anys i mare d'una adolescent de 17, n'és un exemple. Té un trastorn bipolar i per poder fer una vida normal ha de seguir un tractament psicològic i farmacològic. “El psicològic és especialment important per poder superar les dificultats del dia a dia, que s'agreugen perquè la societat rebutja la malaltia mental”, precisa la Pilar.
Ella no ho ha tingut fàcil. Va començar a tenir símptomes que alguna cosa no anava prou bé fa 13 anys, un any després de la mort del seu pare. “Tenia problemes de concentració importants que m'impedien fer la meva feina”, recorda. El primer diagnòstic va ser de depressió. Després va venir la mort del seu marit, malalt de càncer, i un any més tard, la de la seva mare. Ha intentat suïcidar-se cinc cops, però ara no només està orgullosa de “portar una vida normal”, sinó que també es dedica a ajudar els altres i a posar el seu cas com a exemple. “La malaltia física es pot entendre perquè es pot veure i es pot tocar; jo també deia que si una persona estava deprimida és que s'avorria, fins que em va tocar a mi”, remarca.
Segons l'OMS, una de cada quatre persones experimentaran un problema de salut mental en un moment de la seva vida. I l'any passat els centres de salut mental catalans van atendre més de 200.000 persones, de les quals un 31% per trastorns greus. No és per ignorar-ho. Ni per passar-hi de puntetes. És per fer com la Pilar, amb responsabilitat i coratge.