Societat

Badalona tanca els bars de copes i renuncia a reubicar-los

La festa de Cap d'Any serà la darrera nit per a la majoria de bars nocturns del polígon de Can Ribó, on es concentra l'oci de la ciutat

La nau que ocupen serà enderrocada i molts veuen impossible canviar de lloc

La celebració de Cap d'Any serà la darrera festa que acolliran la desena de negocis que concentren l'oferta de bars de copes del polígon d'oci de Can Ribó, a Badalona. L'1 de gener, un cop acabada la revetlla, hauran d'abaixar les persianes de manera definitiva, ja que ha expirat el contracte de lloguer que els ha permès, durant una dècada, ocupar la nau de l'antiga corderia Domènech, de propietat privada.

Ni l'Ajuntament de Badalona ni el propietari de l'espai han mostrat interès a renovar l'acord i ara la majoria de negocis s'han vist condemnats a tancar, sense que els propietaris es puguin permetre la inversió que requeriria obrir un nou negoci en un altre punt de la zona. “Són més de cent persones les que perdran la feina”, comenta Christian Salazar, del Grup Inèdit, propietari de dos dels negocis que desapareixeran. Ell refundarà els bars, però lluny de Badalona. “Aquí no ens han donat cap facilitat”, assegura. La majoria d'afectats, però, optaran per abandonar.

L'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol (PP), assegura que el consistori s'ha mostrat disposat a agilitar la burocràcia en cas que vulguin restablir-se al polígon de Can Ribó, però això no sembla suficient. Els afectats afirmen que començar de zero costa massa diners.

Així doncs, un cop desapareguin els bars, Can Ribó continuarà concentrant l'oci nocturn de Badalona, però amb una oferta gairebé exclusiva de discoteques. L'Ajuntament no es planteja dispersar l'oci i potenciar un nou sector dins la ciutat, tot i que Garcia Albiol no veuria amb mals ulls que es desplacessin cap al polígon industrial de les Guixeres, una opció que ningú preveu. Garcia Albiol descarta autoritzar bars de copes en zones habitades.

Pel que fa a la nau industrial que quedarà buida, l'Ajuntament i el propietari ja han acordat iniciar-ne l'expropiació. El consistori pagarà d'inici 1 milió d'euros en concepte de mínim indiscutit i ara serà un tribunal el que en fixarà el preu just. Garcia Albiol ha anunciat que d'aquí a un parell de mesos, com a màxim, s'enderrocarà la nau. L'espai es destinarà a aparcament.

Des de l'associació de veïns de Canyadó, Pedro Jesús Fernández diu que està “satisfet” pel tancament dels bars de copes i demana al govern local del PP que no abaixi la guàrdia per si el tancament dels negocis es tradueix en un augment del consum d'alcohol al carrer.

LA XIFRA

100
persones
treballen en la desena de negocis que l'1 de gener abaixaran les persianes, segons els afectats.

LA FRASE

Sabíem que el contracte s'acabava ara, però confiàvem que se'ns donaria una alternativa
Christian Salazar
propietari de dos negocis afectats

Un model alternatiu d'oci

Es calcula que entre 5.000 i 6.000 joves passen cada cap de setmana per la zona d'oci de Can Ribó. En aquest sector al nord de la ciutat, a escassa distància del litoral, es concentra des del 1991 gairebé tota l'oferta nocturna de Badalona, traduïda en bars i discoteques. Des del Consell de la Joventut de Badalona es reclama des de fa molts anys un model alternatiu d'oci que incorpori una oferta cultural: concerts, teatre, exposicions...

Emma Cid, membre del secretariat del consell, considera que ara es presenta una oportunitat d'or per entomar el debat de manera definitiva. Des del consell es reclama que l'oci no es limiti als bars musicals i les discoteques, però tampoc no volen que es vagi desintegrant tota l'oferta: “On anirem d'ara en endavant? Ens obligaran a agafar els cotxes?”, es pregunta Cid. L'Ajuntament està submergit ara en l'elaboració del pla local de joventut. Les entitats confien que es resolgui aquest debat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia