Societat

Els millors del món

Han arribat a cim
amb una filosofia basada en el treball i la recerca
de l'excel·lència

Fa cinc anys que estan situats entre els cinc primers de la llista de la revista Restaurant i el 2013 ha estat l'any en què han arribat al primer lloc. Són, doncs, el millor restaurant del món i ho acrediten també les tres estrelles Michelin, els reconeixements que arriben d'arreu del planeta i les paraules dels altres cuiners, la majoria d'ells amics. Com un restaurant nascut a un barri treballador de Girona el 1986 arriba a dalt de tot? Hi ha un secret: la feina constant del cuiner Joan, l'ideòleg, i de Josep, el cambrer de vins referència entre els sommeliers del món i el rei de la sala del Celler de Can Roca. Ells van començar l'aventura, amb l'ajut i els consells de la iaia Angeleta i la Montse, la seva mare, les autèntiques muses del Celler. I també de la retranca del Jefe, el seu pare, el que pateix per les factures i el que els recorda que a l'endemà del millor premi cal aixecar la persiana i tornar a demostrar a la gent que arriba a Girona des de qualsevol punta del món que el viatge els ha valgut la pena. El 2013 els han reconegut moltes coses, ha estat un any espectacular, on Jordi Roca, el germà petit, la tercera pota del Celler, també ha estat reconegut com un dels grans en el món de la pastisseria mundial.

Toquen el cel i han tingut el seu Somni perquè la cuina del Celler ha estat teatralitzada i ha pujat, amb èxit de crítica, als escenaris. Però al mateix temps toquen de peus a terra i encara que per obligació han d'acceptar viatges arreu del planeta, saben que el seu lloc és a la cuina i a la sala del Celler, perquè allà és on els volen veure els clients que han hagut d'esperar mesos i mesos per aconseguir una taula. I ells, estrelles del firmament gastronòmic mundial, són allà durant els serveis, dinar i sopar, a prop d'una clientela de més de seixanta nacionalitats diferents, en què hi ha reis i prínceps, estrelles de la música i els millors del món del futbol, científics i empresaris. Ells, però, sempre estan pendents dels que els van donar ales per arribar allà on són: els primers clients de tota la vida, gironins, catalans, espanyols i francesos que els van oferir l'impuls cap al lloc privilegiat que ara ocupen i que sigui per molts d'anys

Per això no han volgut obrir cap altre Celler de Can Roca a cap altre lloc del món. Assessoren la cuina del Moo Roca, a Barcelona, i ofereixen els millors banquets al Mas Marroch i als caterings que els encarreguen d'arreu. I en Jordi té els seus Rocambolesc on dóna sortida a la seva desbordant imaginació en el món del gelat. Però de Celler de Can Roca n'hi ha un i és al barri gironí de Taialà. Però també tenen ganes de créixer i conèixer món i per això s'han empescat un projecte magne i dificultós. Ja que de moment no obriran cap Celler perquè ells hi volen ser, a la cuina i a la sala, s'emportaran tot el Celler gironí de gira mundial durant les vacances d'estiu. De moment el 2014 iniciaran l'Alta Cuina amb Valors que traslladarà tot el restaurant, personal inclòs, a Mèxic, Colòmbia i Perú.

Els germans Roca han arribat a la cúspide del reconeixement mundial com a cuiner, sommelier i postrer de manera individual i amb el Celler de Can Roca com a obra col·lectiva. Això ja ningú no els ho podrà treure. Però ells volen més, volen mantenir-se a l'elit gastronòmica mundial encara que sàpiguen i siguin conscients que algun dia no estaran en el número u de la llista. Ho saben i ho accepten d'antuvi encara que lluitaran per mantenir-se dalt de tot. Però també han de saber que ja han transcendit a qualsevol qualificació, com els grans mestres de la cuina, els noms dels quals veneraven i en els quals es gastaven els seus primers diners per descobrir-hi en els seus restaurants els secrets de la seva cuina. Però el secret el tenien a prop. Als fogons de la casa mare i en la filosofia basada en el treball constant i la recerca de l'excel·lència. El 2013 han ofert al món El somni, una òpera gastronòmica, un banquet de dotze actes i també un llibre que porta el nom del restaurant i pesa més del que va pesar Joan Roca en néixer. Han arribat al cim i ho tenen tot per mantenir-s'hi allà dalt per sempre més.

El perfil Joan, Josep i Jordi Roca Les tres potes del Celler de Can Roca, Joan (1964), Josep (1966) i Jordi (1978), van aprendre l'ofici a la cuina de la mare, Montserrat Fontané, i a l'Escola d'Hostaleria de Girona, on els dos primers van ser alumnes i professors i on el tercer va tenir el germà gran de mestre. Són el seny, la rauxa i la creativitat. No és gens estrany que el gran llibre sobre el seu restaurant el pressentessin aquest any en aquesta escola, en la qual tenen bons amics i col·laboradors. Entre els tres, i molta altra gent, han parit el millor restaurant del món però continuen aferrats a la terra i al barri que els va veure néixer com a persones i com a professionals de l'hostaleria.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia