Societat

Angoixats per tanta incertesa

Un immigrat que viu al nostre país pot trigar entre tres i cinc anys a obtenir la nacionalitat espanyola

Els advocats de Barcelona van presentar una queixa al síndic de greuges i al TSJC per diverses incidències

Els registres civils mai descansen, ni en dates nadalenques. El 27 de desembre passat, el registre civil de Barcelona era un bullici de ciutadans, especialment per inscriure-hi nadons, però també de persones immigrades angoixades i amb un munt de dubtes sobre la tramitació del seu expedient per obtenir la nacionalitat espanyola.

A la cua, hi havia Fernando, un ciutadà argentí que fa dos anys que intenta aconseguir la nacionalitat. Dins d'una carpeta taronja, guarda tots els documents. “Ja m'han aprovat la nacionalitat, però a l'hora de buscar l'expedient pel sistema fixat a internet, m'indica que hi ha un error”, explica. Resoldre dubtes i incerteses és el que intenta fer la majoria. Com dues noies de l'Equador que ja fa mesos que van jurar la Constitució davant de notari –la nova modalitat per agilitzar els tràmits habilitada des del juliol passat i que va finalitzar el 31 de desembre – i no en tenen notícies. “Cal que espereu a rebre la confirmació per correu electrònic”, els van respondre. Paciència. Com la que van haver de tenir la quarantena de persones, la majoria del Magrib i de l'Amèrica Llatina, que el 27 de desembre esperaven per ser atesos.

El Ministeri de Justícia rep una mitjana de 600 expedients diaris de petició de nacionalitat. Si passen aquest primer filtre, els expedients tornen a les comunitats autònomes on viu la persona, la qual ha d'esperar a ser citada per jurar o prometre la Constitució (acció que s'havia demorat fins a tres anys d'espera, abans d'habilitar els notaris) i després el seu expedient ha de ser inscrit al registre civil, amb l'últim vistiplau del jutge.

El pla intensiu de nacionalitat, engegat per la Direcció General dels Registres, per descongestionar el munt d'expedients acumulats entre els anys 2010 i 2012 no ha estat un camí fàcil. És el cas de Maria Laura, de Cuba i néta d'espanyols, que vol saber quan acabarà la tramitació que va iniciar el 2011.

Precisament, la Comissió d'Estrangeria del Col·legi d'Advocats de Barcelona va enviar, l'octubre passat, un escrit de queixa al TSJC i al síndic de greuges per l'increment del nombre d'incidències “des de l'aplicació del pla intensiu”. El síndic també ha rebut queixes de particulars, els quals afirmen que van fer la jura davant de notari, però després van comprovar que els registres no continuaven el procés d'inscripció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia