Societat

medi ambient

Els residus de Síria podrien fer cap en una planta de Constantí

L'empresa Grecat ha rebut l'oferta d'una de les empreses preseleccionades per gestionar les armes síries

La Generalitat, que no ha rebut cap petició, és la titular de la incineradora

La possibilitat que els residus de les armes químiques de Síria facin cap a Tarragona va en boca de tothom. Ni oficialment ni oficiosament ningú en sap res, i ahir, més enllà de mostrar el rebuig a aquesta possibilitat, tothom negava l'existència de qualsevol petició en aquest sentit del govern dels Estats Units a l'executiu de Mariano Rajoy com havia publicat el rotatiu El Periódico.

El cert és, però, que qui sí que ha rebut la proposta ha estat directament l'empresa que gestiona la incineradora de Constantí, Gestió de Residus Especials de Catalunya SA (Grecat), que ahir a la tarda admetia en un curt comunicat que la “sol·licitud està en fase d'estudi”. Exactament, qui s'ha posat en contacte amb l'empresa de Constantí per demanar-li pressupost ha estat una de les empreses europees preseleccionades per l'Organisme per a la Prohibició d'Armes Químiques (OPAQ) per presentar-se a un concurs per tractar els agents químics procedents de Síria, prèviament neutralitzats.

Tot i que Grecat és l'empresa encarregada d'explotar la incineradora, la titularitat de la planta és de la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, l'alcalde Constantí, Josep Maria Franquès, assegurava ahir que el mateix delegat del govern, Joaquim Nin, li havia confirmat que l'executiu català no ha rebut cap permís per fer-se càrrec d'un tipus de residus que, segons consta a l'alcalde, no estan recollits ni emparats en la llicència d'activitat que té la planta del Tarragonès. Sigui com sigui, Franquet, que s'oposa frontalment a la possibilitat que els residus procedents d'armament químic facin cap al municipi, entén que “qui té la última paraula sobre què es gestiona a la planta és la Generalitat”.

Rebuig unànime

Més enllà de confirmar-se, al migdia, l'oferta que ha rebut directament Grecat, ahir al matí ningú donava credibilitat a la sol·licitud d'emmagatzemar residus de Síria al port de Tarragona que hauria fet Obama a Mariano Rajoy. Des de la mateixa subdelegació del govern a Tarragona, citant fonts de La Moncloa, negaven qualsevol tipus de petició i sentenciaven que “el port de Tarragona no acollirà residus químics sirians.” Des de la mateixa Autoritat Portuària de Tarragona reiteraven que no hi havia hagut cap tipus de contacte i l'alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros, es negava a valorar un tema que “no existeix“ perquè “no hi ha ni contactes oficials ni oficiosos”. En tot cas, l'edil tarragoní aprofitava per reclamar que és tingui present la ciutat per altres coses “com ara el tercer fil, l'estació de Tarragona, la façana marítima, els Jocs del Mediterrani o el Mercat Central”.

Des del PSC, el diputat Xavier Sabaté rebutjava també que el Port acollís els residus sirians i anunciava que demanarà al govern de Mas que especifiqui quina serà la seva actuació. ICV portava la queixa directament a Madrid i era el portaveu d'ICV-EUiA al Congrés dels Diputats, Joan Coscubiela, qui exigia al govern de Mariano Rajoy que “descarti definitivament” tots els ports espanyols com a destinació d'armes. La portaveu municipal de CiU a Tarragona, Victòria Forns, carregava directament contra el PP dient que “no pot tractar Tarragona com si fos si fos un abocador de productes químics”. Per la seva part, ERC de Constantí demanarà una reunió amb el director de l'Agència Catalana de Residus i amb la direcció de Grecat per mostrar el seu malestar i el rebuig a tractar aquest material al municipi.

LA XIFRA

3
empreses són les accionistes
de Grecat: BASF, Comsa Emte Medioambientes i el grup Ecocat.

LA DATA

2012
és l'any
que la Generalitat va posar a la venda la incineradora, per 42,2 milions. No va sortir cap comprador.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.