Societat

Crida a la calma d'Espadaler per la baixada del nombre de crims

Interior recorda que el nombre d'homicidis va disminuir a Catalunya un 42% l'any 2013

Tres dels quatre agressors mortals van ser detinguts en 48 hores

El conseller demana “serenor” tot i els repetits assalts a avis

Quatre morts violentes en cinc dies, tres robatoris amb violència a àvies i diversos robatoris també violents en comerços han fet saltar les alarmes i han desfermat la sensació d'inseguretat. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va fer ahir una crida a la calma, emparant-se en les estadístiques de delinqüència i l'efectivitat policial.

El nombre d'homicidis va baixar un 42% el 2013. Aquest descens important de la quantitat de morts violentes i crims és el més significatiu de tota la dècada, malgrat que el 2013 van morir 43 persones. L'any anterior, el registre havia arribat a les 74 víctimes. “És una dada positiva que en cap cas ens pot satisfer”, va admetre Espadaler.

El conseller va voler recordar, però, que tres dels quatre presumptes assassins “han estat detinguts menys de 48 hores després dels crims”. Tot i la rocambolesca detenció de l'assassí del barri de la Ribera, Espadaler manté que no va ser cap casualitat que ja estigués detingut per una altra agressió, sinó que els agents “van actuar amb rigorositat i van advertir que el detingut tenia una taca de sang i en van voler aclarir l'origen”. El jove magribí de 20 anys Hicham Jaamit, autor del doble apunyalament, va ser enviat ahir a la presó després de declarar davant del jutge, acusat d'intent de doble homicidi, un dels quals, consumat.

Espadaler va fer la crida a la calma durant una visita a Santpedor, on dimecres va morir una àvia després d'un robatori al seu domicili. L'agressor va ser detingut i ja havia estat empresonat diverses vegades per agressions sexuals i algun cas de violència de gènere. L'alcaldessa de Santpedor, Laura Vilagrà, va avançar que l'Ajuntament pretén personar-se com a acusació particular del cas, i va lamentar els fets, “perquè tant víctima com agressor eren força coneguts a tot el poble”.

Tant és així, que la policia local tenia “vigilat” a distància el jove agressor, admet l'alcaldessa, “però res feia pensar que podia arribar a una cosa així”, lamentava Vilagrà.

El repunt del nombre d'agressions a persones grans, precisament, preocupa els responsables policials. Interior demana “serenor” als ciutadans, malgrat els tres assalts violents a àvies que s'han produït aquesta setmana a Catalunya. “No se n'han de treure conclusions precipitades”, reclama el conseller Espadaler.

Pel que fa al crim de gènere de Vilanova i la Geltrú, el jutge va dictar ahir presó per al seu autor.

Només queda per resoldre, doncs, el confús robatori, amb resultat de mort, a una àvia del carrer Mont-roig de Barcelona. L'assalt a aquesta casa de Sant Gervasi no es va saldar amb gaires objectes ni béns sostrets, però la dona va aparèixer morta lligada a una cadira i amb una mitja al cap.

LA XIFRA

43
homicidis
hi va haver a Catalunya durant el 2013, el que representa un 42% menys que el 2011.

LA FRASE

L'any comença malament, però gràcies a l'excel·lent actuació dels Mossos ja s'han fet tres detencions
Ramon Espadaler
conseller d'interior

Front comú contra el masclisme

Nou centre d'acollida per a les víctimes

L'Ajuntament de Barcelona va inaugurar ahir a Nou Barris un nou centre d'acollida per a víctimes de violència masclista on, per primer cop, s'atendran de manera conjunta totes les víctimes de violència de gènere, siguin dones, nens o joves, d'un mateix entorn familiar. Els serveis municipals van atendre l'any passat 1.345 dones víctimes de violència masclista, un 18% més que l'anterior. L'alcalde Xavier Trias va subratllar que les partides per aquest concepte s'incrementaran l'any 2014 un 22,5%.

Denúncia contra dos comptes de Twitter

Mueren pocas i Mueren pocas 25-N. Són els dos comptes de Twitter que han denunciat diverses associacions i entitats feministes davant la fiscalia de delictes d'odi i discriminació per incitació a l'odi, la discriminació i la violència contra les dones. Els dos comptes, que contenien comentaris i també fotografies d'una gran duresa, van funcionar pocs dies, ja que els mateixos usuaris van emprendre “una campanya de denúncia interna”, segons va explicar ahir l'advocada de les entitats, Laia Serra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia