Societat

El síndic constata “una clara erosió dels drets socials”

El 40% de les 9.000 queixes de l'any passat eren per qüestions referides a serveis socials, educació, salut i infància

Ribó demana mesures valentes per evitar desnonaments i la pobresa energètica

Gairebé el 40% de les queixes tramitades pel síndic l'any passat –més de 5.600– van ser motivades per qüestions vinculades a la salut, els serveis socials, l'educació, la infància o bé les pensions, i van ser conseqüència de la crisi econòmica i de la disminució pressupostària en les polítiques socials. “Són queixes que reflecteixen una clara erosió dels drets socials”, va indicar ahir el síndic, Rafael Ribó, a l'hora de fer un primer balanç de l'activitat de l'any passat. De fet, el 2013 no va ser un cas aïllat. Aquest important col·lectiu de persones que es troben deixades de la mà de Déu en qüestions socials i acudeixen al síndic ja fa uns anys que existeix. “L'erosió progressiva dels drets socials es fa evident des del 2009”, va precisar Ribó, que també va recordar que ha estat “responsabilitat de governs de diferents colors”.

Si el 2009, tant el síndic com les entitats socials que atenen persones en risc o situació d'exclusió, ja van donar el senyal d'alarma, des de llavors fins ara, la situació de moltes persones s'ha agreujat i l'exclusió ha anat afectant més capes de població. El síndic, per exemple, rep queixes per situacions de precarietat no ateses per les administracions, però també de persones en situació de dependència que, tot i tenir reconegut el dret, no reben els ajuts previstos a la llei d'autonomia personal.

Tot i que ahir només en va fer un avançament, perquè l'informe anual es presentarà a principis de febrer al Parlament, el síndic sí que va explicar que, com a aspecte positiu, l'any passat es va començar “a redreçar el desgavell de la renda mínima d'inserció (RMI)”. Com a aspectes negatius, en canvi, es va referir a l'augment de persones víctimes de la pobresa energètica i també al drama dels desnonaments. “Hi ha casos que trenquen el cor”, va assegurar. És per això que Ribó anima les administracions a ser valentes i anar més lluny apostant, per exemple, pel model europeu de “la segona oportunitat” per salvar l'habitatge i posant en marxa veritables ajudes per a les persones que no poden assumir els rebuts de la llum o el gas, com les que ja hi ha a Alemanya o també a la Gran Bretanya.

Rèplica d'Homs

Ahir mateix, el conseller de Presidència i portaveu del govern, Francesc Homs, va replicar al síndic en la roda de premsa posterior al Consell Executiu que amb els pressupostos d'aquest any es començaran a revertir les retallades que ell denuncia.

El síndic va rebre l'any passat 9.024 queixes, un 10% més que el 2012 i un 50% més que el 2010. D'aquestes, més de 5.640 corresponen a serveis socials, educació, infància, salut i pensions. El segon grup en nombre són queixes sobre administració pública i tributs (4.215). En aquest apartat s'hi inclouen les que van presentar molts conductors de la campanya No vull pagar, de boicot a les autopistes de pagament. 1.861 queixes corresponen a consum; 1.168, a seguretat ciutadana i justícia i 862, a polítiques territorials. En canvi, en cultura i llengua, només n'hi va haver cinquanta, un nombre que Ribó interpreta que evidencia “una societat amb un equilibri exquisit en llengua i cultura”.

Irregularitats al CIE

Pel que fa al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona, Ribó va insistir a acusar el Ministeri de l'Interior de “flagrant incompliment de la llei” per vetar-li l'entrada al recinte, perquè, va recordar, l'Estatut li atorga competències per supervisar-lo perquè té seu a Catalunya. “Els jutges corroboren les irregularitats que denuncien les queixes que rebem”, va concloure.

Les queixes que rebem reflecteixen l'erosió progressiva dels drets socials des del 2009
Rafael Ribó
síndic de greuges
Aquest any es començaran a revertir les retallades
Francesc Homs
Conseller de presidència i portaveu del govern

Malnutrició per manca d'aliments

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha admès, a través d'una resposta parlamentària al grup socialista, que els serveis sanitaris de l'Institut Català de la Salut (ICS) van atendre durant l'any 2012 i fins al juny de 2013 un total de 91 nens “amb diagnòstics clínics lligats amb la desnutrició” i que deu d'aquests casos van ser deguts a manca d'aliments adequats. La resta estaven lligats a “patologies cròniques de base”.

A la informació que ahir va ser publicada al Butlletí Oficial del Parlament, el conseller afegeix que Salut està col·laborant amb els departaments de Benestar i d'Ensenyament per elaborar un protocol per detectar i fer seguiment de “situacions d'especial dificultat en l'alimentació de nens i adolescents” que establirà mesures d'atenció global a les famílies amb “caràcter preventiu, pal·liatiu i educatiu”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Presenten al·legacions a la modificació del PGOU del Campus de Salut

GIRONA
SOCIETAT

L’Ajuntament de Manresa condemna l’agressió transfòbica a l’estadi del Congost

Manresa
Cultura

Mor Josep Falguera, fundador de la companyia tèxtil Grup Falguera

HABITATGE

Un jutge reconeix el dret a compra de 168 pisos de lloguer assequible propietat d’Inmo Criteria

l’hospitalet de llobregat
TRANSPORTS

L’EMT introdueix el pagament amb targeta i mòbil als busos

Tarragona
SOCIETAT

CCOO alerta que les condicions empitjoren al transport per carretera

Barcelona
medi ambient

184 milions per al manteniment del clavegueram a Barcelona en els propers 8 anys

Barcelona
societat

Denunciats per navegar amb moto aquàtica dins dels Aiguamolls

sant pere pescador
successos

El vianant atropellat per un bus a Girona, a la UCI en estat greu

girona