maresme
Clam veïnal en suport que Can Sanpere de Premià de Mar sigui un espai públic
Més de 600 persones es manifesten pels carrers reclamant que l'espai es transformi en zona verda i d'equipaments
La sentència que enfronta Ajuntament i propietaris del solar, imminent
Més de 600 persones, majoritàriament de Premià de Mar, van participar ahir diumenge en la manifestació organitzada per la Plataforma Can Sanpere 100% Públic, que reclama que l'espai del nucli antic del municipi es destini a zones verdes i equipaments. Els organitzadors de la protesta, que va comptar amb el suport d'una cinquantena d'entitats locals, comarcals i nacionals, han qualificat d'èxit l'acte i consideren que demostra “el compromís i la força” de la societat civil “per lluitar contra l'especulació”. El portaveu de la plataforma, Albert Fresquet, explica que la convocatòria de la manifestació va voler respondre en un primer moment a l'anunci que la sentència que enfronta pels usos de l'espai l'Ajuntament i els propietaris de Can Sanpere, l'empresa Josel, era imminent. “Després vam saber que s'havia prorrogat perquè hi havia hagut un canvi de jutge i ara mateix desconeixem quan es farà pública”, apunta Fresquet que afegeix que “ens havíem d'avançar a la decisió judicial i mostrar un cop més el nostre posicionament contrari a que s'edifiqui res a Can Sanpere”. En tot cas, des de l'entitat reivindiquen la necessitat de participar en les negociacions entre el consistori i Josel quan aquestes es reprenguin, si és el cas. Fresquet recorda que la plataforma també és contrària a la proposta feta en el seu dia per l'Ajuntament d'intentar una permuta dels terrenys de Can Sanpere amb uns altres a les Hortes de Ponent. “No pot ser que en un municipi tan densament poblat com el nostre es permeti encara l'especulació urbanística en els últims espais sense edificar que ens queden”, denuncia el portaveu.
Decidir quins usos
Les reivindicacions de la plataforma també inclouen la permanència de l'espai autogestionat que funciona des que un grup de ciutadans va decidir ocupar l'antiga fàbrica ara fa deu mesos i, en especial, la convocatòria d'un procés participatiu per determinar els usos de Can Sanpere “donant l'oportunitat a la gent del carrer de decidir què s'hi ha de fer en un lloc que és i ha de ser pel poble”. Albert Fresquet ha assegurat que el procés s'ha de dur a terme independentment del resultat de la sentència.
Des de l'entitat expliquen que els actes reivindicatius es mantindran amb menor intensitat, de moment. El proper serà la participació a la rua de Carnestoltes del municipi amb una comparsa “que mostrarà l'acció de la plataforma en defensa de Can Sanpere”.
LA XIFRA
CiU defensa l'espai públic
CiU de Premià de Mar, que governa a l'Ajuntament al costat del PSC, va emetre ahir un comunicat en el qual es referma amb els passos seguits fins ara en la defensa de Can Sanpere com a espai públic. En aquest cas recorda que quan va accedir a l'alcaldia ja va actuar en la modificació del planejament urbanístic per protegir l'espai i que en el nou POUM “a l'espai de Can Sanpere es destinen 3.000m² a equipaments i 6.000 m² a zona verda”. La federació nacionalista confirma la intenció de convocar una consulta popular per decidir el futur de la fàbrica i avança que en el cas que la sentència sigui contrària als interessos del consistori “es faci un procés de participació ciutadana i la corresponent consulta popular sobre quins han de ser els usos de la fàbrica”.Tot i això, l'alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch (CiU) ja va advertir en el seu moment que el govern local acatarà la sentència, perquè si no és així podria incórrer en un delicte de prevaricació.