CAMP DE MIRRA (l'Alcoià)

Tractat d'Almisrà

Tracte de 766 anys

Cada últim dimarts del mes d'agost, el Camp de Mirra, reviu el pacte entre Jaume I el Conqueridor i l'infant Alfons de Castella (conegut després per Alfons X el Savi). Es tracta d'una obra bilingüe, elaborada segons el Llibre dels Fets i amb textos de Salvador Doménech Llorens.

La representació narra les desavinences hagudes entre els dos monarques el setembre de l'any 1243 a causa de la conquesta de Xàtiva, la qual cosa obligà el rei conqueridor a travessar la frontera establerta i acostar-se fins a terres castellanes fins a fer seues Villena i Sax.

En vista de la gravetat del fets, s'imposà plantejar una entrevista a tres bandes entre aragonesos, castellans i catalans a fi de resoldre les diferències i evitar una guerra oberta entre els dos regnes. Les pretensions dels castellans consistien a recuperar Xàtiva com a dot de promesa de la seua futura muller, Violant, filla de Jaume I i de na Violant d'Hongria, qüestió aquesta que va estar rebutjada per Jaume I que defensà que la vila havia de considerar-se com a una plaça conquerida per la corona d'Aragó.

El conflicte acabà mitjançant un tractat en el qual es fixaren el límits dels dos regnes i és d'aquesta manera que s'establí la frontera meridional de l'antic regne de València. Aquest tractat va ser signat al castell d'Almisrà el 26 de març de 1244 i cada any es recorda, al Camp de Mirra, aquest fet.

Dimarts 25 d'agost.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.