Les entitats, decebudes per la falta de concreció
Les associacions socials insisteixen que cal “un pacte de país” més enllà de partidismes
Demanen accions urgents
Menys paraules, menys discursos partidistes i més accions concretes. Les entitats socials, que ahir es van haver de conformar a seguir el debat sobre la pobresa des de la tribuna de convidats, van sortir del Parlament amb un sentiment de fracàs i decepció. De la primera sessió parlamentària no en va sortir cap mesura concreta. Tampoc no hi va haver cap acostament entre el govern i l'oposició.
Més enllà de valorar el debat en si –és el primer cop que el Parlament dedica un monogràfic a la pobresa–, les entitats van trobar a faltar l'anunci de mesures concretes i van insistir en la necessitat d'un “pacte de país” que estableixi les prioritats d'actuació.
La presidenta de la Taula del Tercer Sector, Àngels Guiteras, va insistir que el debat ha de ser un primer pas per emprendre “accions conjuntes” per millorar la lluita contra la pobresa a Catalunya, i va insistir en la necessitat que del ple en surti un “acord de país, o com a mínim que es posin les bases per anar cap a aquest acord”.
Alienes a les negociacions d'última hora entre CiU i ERC, que van permetre anunciar propostes d'acords en matèria de pobresa energètica i renda mínima d'inserció, les 95 entitats agrupades dins la federació Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) van lamentar que no hi hagués “cap acostament entre govern i oposició” i que el debat no hagués suposat “cap avenç real en la lluita contra una xacra que afecta cada dia més persones i famílies”.
La presidenta d'ECAS, Teresa Crespo, va reclamar als polítics compromís. “El que volem saber és què faran de nou. Tenim confiança que sortiran noves mesures”, va dir Crespo. L'ECAS també va fer una crida als representants polítics perquè “renunciïn als interessos partidistes i focalitzin els esforços a forjar un pacte de país”. Pobresa Zero, una altra plataforma d'entitats socials, va demanar que les polítiques contra la pobresa “tinguin com a principi bàsic la redistribució de la riquesa” i aquest sigui un dels eixos dels programes electorals per a les eleccions europees.