Societat

JOSEP GAYOLÀ

ASSESSOR ENERGÈTIC AUTOR DE ‘LES TRAMPES DE LA LLUM. DE FECSA A ENDESA-ENEL'

“La llei, les elèctriques la interpreten com volen”

“No l'entenen ni els especialistes. És un gran disbarat”

“Si la gent aprèn a fer funcionar els aparells, pot reduir la potència i, per tant, rebaixar molt el cost del rebut”

“Les línies hi han de ser, però amb aquests trams aeris destrossen el paisatge de la zona”

44 anys, entre els dos bàndols
Després de 24 anys treballant en empreses elèctriques, es va dedicar durant vint anys a assessorar en contra dels seus abusos. Nascut a Anglès i veí de Quart, té 68 anys i s'ha desjubilat per tornar a la lluita. Publica un llibre biogràfic a Curbet Edicions.
Hem d'ensenyar a la gent que no ha de tenir por que li tallin la llum. La gent té molta por i paga el que li diuen

E

ns fan des de fa anys moltes trampes en els
rebuts de la llum?
No és on n'hi ha més, però també n'hi ha moltes. I volem ajudar la gent perquè les companyies no n'abusin. El llibre explica com fer-ho, però, a més, estem muntant una ONG, que intentarà reduir la pobresa energètica. Creiem que no s'aconsegueix fent el que fan organismes semioficials, que és pagar el rebut a qui no el pot pagar. No arriba a tothom. Els pobres avis que no poden sortir de casa no tenen ajudes. Només van a demanar-ne els que tenen més forces.
I què proposen?
Pretenem fer una ONG amb petites companyies elèctriques en què els beneficiats han d'aportar també alguna cosa i que es basarà a abaixar-los el rebut en funció de la potència contractada i a fer que aprenguin a fer funcionar els aparells de casa. Per exemple, una casa que té placa de cocció elèctrica, nevera i rentadora, si els fa funcionar alhora paga molt més en el rebut, perquè ha de tenir més potència contractada. Si els fa anar un rere l'altre, pot reduir la potència i se li redueix molt el rebut.
Deia, però, que les trampes pitjors no són les dels rebuts...
No. La meva feina principal els últims vint anys ha estat en el tema de les escomeses elèctriques. Quan una empresa o un promotor immobiliari demana posar la llum a un edifici, la companyia els fa un pressupost. Aquí a Catalunya, en el 90% del territori l'única que els pot fer un pressupost és Endesa. Si jo fos l'únic que vengués pisos, posaria els preus que volgués. Així és com funciona. Interpreten la llei com volen. Durant la bombolla immobiliària hi va haver molts abusos. Jo el que faig és fer complir la llei. He aconseguit rebaixar un pressupost de 100.000 euros a 1.500. Parlant, sense anar al jutjat.
Vostè parla de “pirateria institucionalitzada”...
Des de l'any 2000, totes les lleis s'han fet a favor de les companyies elèctriques. Jo sóc molt independentista i considero que ens estan venent la moto en tot. Això del nou rebut de la llum, que diuen que s'abaratirà, res de res.

Aquest nou rebut l'entén algú?

No, ni els especialistes. Té molts problemes. És un gran disbarat, que no entenen ni ells. Diuen que estarà en funció del preu horari, però només un 1% dels comptadors són electrònics i ho poden fer. Per llei tots ho han de ser abans del 2018. Les companyies ho canvien sense avisar i et passen després el lloguer.

La gent ja no n'estava gaire assabentada abans...

En el llibre hi ha un capítol que ensenya a la gent que no ha de tenir por que li tallin la llum. La gent té molta por i paga el que li diuen. Hem tingut diverses empreses com a clients que havien rebut un burofax de la companyia en què els deien que havien observat que el comptador no anava bé i els enviaven una refacturació dels últims dotze mesos per milers d'euros i els avisaven que si no pagaven els tallaven la llum. Només duent els expedients a Energia de la Generalitat, ja hem aconseguit que es disculpin i diguin que ha estat un error, però el 90% de la gent cau a la ratera i paga.

La infraestructura elèctrica més polèmica aquí és la MAT. Què en pensa?

És la cagada més grossa que han fet. Les línies hi han de ser, la llum no pot passar per l'aire, però fa deu anys ja deia quan feien el projecte del TAV que el més pràctic era ampliar el túnel perquè hi passés també la MAT i al final és el que han fet, però han hagut de fer un altre túnel. I estan destrossant el turisme a tota la zona.
Però creu que és necessària?
Sí, i a més és el millor regal que ens poden fer als que creiem en Catalunya. Quan tinguem la independència, tallarem a l'Ebre i ens alimentarem d'Europa. Menys dependència d'Espanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.