Societat

PATRIMONI

‘Bandera de Catalunya' pren impuls i renova el vestuari

El mercat medieval agafa empenta i retoquen el guió i la música de l'obra, en l'any del centenari del naixement d'Esteve Albert

Una exposició, una xerrada i la presentació d'un llibre, actes extraordinaris

Divendres i Dissabte Sant, a les deu del vespre, Bellcaire d'Empordà reviurà el muntatge teatral Bandera de Catalunya-la fi del comtat d'Empúries, un espectacle popular que implica tot el poble empordanès i que destaca com un referent laic enmig de processons i actes religiosos. L'edició d'aquesta any serà la trenta-dosena, la tercera de la represa, ja que no es va representar del 2008 al 2011, i estarà plena de novetats. La més visible serà la renovació del vestuari, que li ha de donar un altre impuls i que l'ajudarà a millorar el rigor històric, una tasca en la qual el grup Casus Bellic té un paper fonamental en l'assessorament històric de les noves creacions.

El mercat medieval que ambienta el poble els dos dies de funció creixerà i guanyarà rellevància. Si fins ara hi havia una vintena de parades, ara la xifra augmentarà fins a la quarantena. Pes específic tindran les accions del grup de recreació històrica Casus Bellic, que muntarà un campament, cuinarà a l'estil medieval i construirà una catapulta. Aquestes seran algunes de les accions amb què es vol millorar la medievalització del poble. Entre les altres novetats d'aquesta edició hi haurà la modificació del guió feta pel director escènic i musical Ramon Manent, nét de Josep Maria Folch i Torres, per adequar-lo a la commemoració de l'any del centenari del naixement de l'autor Esteve Albert, que tindrà un paper conductor en el relat.

El president de l'Associació Cultural Bandera de Catalunya, Mario Gascon, destaca la força que agafa aquesta edició amb els diversos canvis que s'hi experimenten i també remarca la implicació de tot un poble. “És l'esperit d'Albert, que arribava a un lloc i arrossegava la gent. Bellcaire manté el grau d'implicació. Ara ja hi ha famílies amb tres generacions diferents que han participat en l'obra. Els petits agafen papers i, de mica en mica, a mesura que es fan grans es van implicant més”. Més de cent persones protagonitzen les representacions.

Actes del centenari

A l'estiu (1 i 2 d'agost), Bandera... tornarà a adoptar un format petit amb una representació que servirà de visites guiada teatralitzades al castell, escenari natural de la representació anual. Aquest serà un dels molts actes del centenari. Al febrer es va presentar el llibre La memòria d'Esteva Albert, i al març els nens de l'escola van representar La Cuca de Llum. Aquest dissabte s'inaugurarà al castell l'exposició del centenari, que estarà oberta fins al 10 de maig. L'11 de juliol s'hi farà també el concert del centenari i el 28 de desembre, el pessebre vivent cantat.

Aquest dissabte es farà la Jornada Esteve Albert i Corp. A les cinc de la tarda començarà la visita guiada a l'església de Sant Joan. A dos quarts de sis, el director general de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig, presentarà l'escenari, i, a les sis, es farà la taula rodona Entendre bandera, tot en el marc del castell.

La comissió nacional del centenari, dirigida per Jordi Pasques, ha programat actes durant tot l'any arreu del territori, en els llocs on va viure Esteve Albert, tant a l'Empordà, com a Andorra, al Maresme i a la Catalunya del Nord. Són tots els escenaris on va treballar i on es conserva obra viva d'Esteve Albert (1914-1995), poeta, autor teatral, historiador, escenògraf de fets històrics o llegendaris en escenaris naturals i home implicat amb el país.

LA XIFRA

13
quadres.
L'obra de teatre original està estructurada en tretze quadres. S'ha adaptar per donar-hi ritme.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.