Societat

Quatre dies de processons, passions i viacrucis

RECUPERACIÓ La majoria de les celebracions tenen un origen antic, però en els darrers anys se n'han incorporat de noves i recuperat algunes de perdudes

Entre avui i diumenge, desenes de ciutats i pobles de les comarques de Girona rememoren la passió i la resurrecció de Jesucrist amb diverses escenificacions d'aquells passatges del culte catòlic, uns esdeveniments que, si bé es fonamenten en la religió, actualment ja formen part d'un patrimoni etnogràfic i, en força casos, constitueixen també un atractiu turístic important. Aquest és el cas de la processó d'aquest vespre a Verges, en la qual s'espera, com cada any, un nombrós públic [vegeu la informació de la plana 4].

Divendres Sant

La gran jornada de les processons és divendres. Cal destacar la de Girona, pel fet que és la que més participants i espectadors reuneix habitualment. Comença a les deu de la nit a la plaça de la Catedral. Els passos –que s'exhibiran des del migdia a la mateixa plaça– van precedits del cos de Manaies, format per 120 armats. Es dóna la circumstància que els armats gironins han començat a commemorar el 75è aniversari de la seva refundació, que tindrà lloc l'any vinent. El seu origen, però, és molt més reculat, ja que la primera constància documental de la seva existència es remunta a mitjan segle XVIII.

La processó del Penitencial de Blanes és una altra cita destacada de divendres. Surt també a les deu de la nit, de la plaça de l'Església, on una estona abans s'hauran congregat els manaies.

A Camprodon, el Divendres Sant inclou una processó de dones, que se celebra a partir de les vuit del matí. A les nou de la nit arrenca la dels Sants Misteris, que va precedida pel maniple de Manaies, a les escales del monestir de Sant Pere.

De caire estrictament religiós és el viacrucis d'Olot, que se celebra divendres al volcà Montsacopa, on hi ha marcades les estacions. Se surt a les deu del matí de l'església de Sant Esteve.

Figures de carn i ossos

La processó de Divendres Sant de Campdevànol, que comença a dos quarts de nou del vespre, té la particularitat que els passos no estan fets amb figures escultòriques, sinó que es tracta d'actors o figurants de carn i ossos. Això té a veure amb la falta de recursos que patien els seus promotors. Després d'uns anys sense fer-se, ara fa 60 anys es va recuperar, amb el mateix format.

Més jove és la processó del Silenci de Roses, instaurada fa tot just cinc anys i que ha agafat una envergadura important: hi participen unes 300 persones. Comença a les nou a la plaça de l'Església.

20.000
persones han arribat a seguir cada any el viacrucis vivent de Sant Hilari, un dels més reconeguts.
60
anys
fa que es va recuperar la processó del Divendres Sant de Campdevànol.
Viacrucis a Peralada

Pantalla gegant per seguir el judici de Jesús, a Sant Hilari Sacalm

Nuri Forns

El viacrucis vivent de Sant Hilari Sacalm manté tots els trets característics que l'han convertit en un clàssic d'aquestes festes, però s'ha anat adaptant amb els anys als canvis de pressupost i a les noves necessitats. Una de les novetats d'aquest any és que a l'escenari on es representa el judici de Jesús hi haurà instal·lada una pantalla gran que retransmetrà tot el que passa al quadre anterior (l'hort de Getsemaní). Segons explica el vicepresident de l'Associació del Via Crucis Vivent, Quim Bonvehí, aquests dos quadres concentraven molta gent. El primer punt del recorregut és l'hort de Getsemaní i el segon, el judici de Jesús, que es fa a la plaça de l'Església. La gran afluència de gent que volia ser als dos quadres feia que es formés un tap entre les dues escenes, i amb la instal·lació de la pantalla gran es pretén que tothom pugui veure l'escena del judici sense haver d'anar amb pressa. La presentació dels misteris es fa a les 7 a la plaça Jacint Verdaguer, i el viacrucis comença a les 9 del vespre i es preveu que duri fins a les 12 de la nit. L'esdeveniment –que és totalment gratuït– sol aplegar a Sant Hilari entre 15.000 i 20.000 persones.

L'Associació està especialment orgullosa dels reconeixements que ha rebut al llarg dels anys, i una altra de les novetats és que la Creu de Sant Jordi que la Generalitat li va concedir el 2010 s'exposarà permanentment a Can Rovira. Aquest any s'han millorat el so i la il·luminació, malgrat que el pressupost ha passat dels 50.000 euros que havia arribat a tenir a 28.100. Com a curiositat, fa més de 20 anys que els papers de Jesús i la Verge Maria els interpreten Jordi Vila i Carme Martorell.

Representacions a Sant Climent Sescebes

Processó del misteriós Sant Crist Negre

A Peralada, un municipi on la Setmana Santa és una festivitat majestuosa i solemne, el 18 d'abril, Divendres Sant, tindrà lloc la celebració del viacrucis, a les onze del matí a la parròquia del poble, la de Sant Miquel. Aquesta celebració té una especial rellevància al municipi de Peralada, ja que exhibeix una de les imatges més misterioses i venerades pels peraladencs, el Sant Crist Negre, entorn del qual circulen nombrosos mites i llegendes. En aquest acte litúrgic (i popular en el context social actual) es fa una processó a l'interior de la parròquia de Sant Miquel on es mostra, per únic cop l'any, la imatge del Sant Crist Negre, després de la missa.

Cant de l'Àngel, diumenge

A Blanes i a Olot es manté aquesta tradició

A Blanes, el Diumenge de Pasqua és una jornada molt rellevant perquè s'hi celebra el Cant de l'Àngel, que és un esdeveniment molt popular. Si fa bon temps, tindrà lloc a dos quarts d'una a la plaça dels Dies Feiners. L'acte va precedit de les processons del Crist Ressuscitat i de la Mare de Déu. Un cop acabat el Cant de l'Àngel, els seguicis tornen, junts, a l'església. Per la seva banda, al temple del Carme d'Olot també se celebra aquesta tradició. La cita és a la missa de dos quarts de dotze. La intèrpret d'aquest any del Regina Coeli serà Maria Pérez Sánchez-Castro, amb l'acompanyament de l'Orquestra de Corda de Nivell Elemental de l'Escola Municipal de Música d'Olot.

Castelló, l'Escala i Llagostera també fan la Passió

A Sant Climent Sescebes divendres i diumenge representen la Passió, a partir de les sis de la tarda. El muntatge, que s'escenifica a l'Horta de can Cusí, se celebra des de fa gairebé quatre dècades i ha agafat una envergadura considerable. Hi estan implicades un centenar de persones que hi treballen des de molts mesos abans. Entre altres feines, es cuiden d'anar actualitzant els textos, que, si bé continuen basant-se en els evangelis, van incorporant qüestions d'actualitat que es vinculen amb el missatge dels llibres sagrats. Al final de la representació de diumenge s'oferirà una degustació de vins de tres cellers del municipi.

A Llagostera avui, a les nou del vespre, representen escenes de la Passió. Divendres, les escenes aniran precedides de la processó.

La Passió de Castelló d'Empúries es posa en escena divendres, a dos quarts de set de la tarda, a la plaça de la Basílica.

A l'Escala, la representació comença a les deu de la nit del divendres. La sortida és a l'església i el final, al Mar d'en Manassa. Hi participen uns 170 actors i figurants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia